Neves fővédnökkel

2023.04.18. 15:49

Harmincadszorra versenyeznek a borok

A Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony az idén is megrendezi kistérségi borversenyét, amely ebben az évben különleges, mivel ez lesz a sorban a harmincadik. A szervezők már azzal is jelzik az esemény fontosságát, hogy fővédnöknek Légli Ottót, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) az elnökét, Magyarország egyik legelismertebb borászát kérték fel, aki nem utasította vissza az invitálást, vagyis ő lesz a XXX. Adonyi Kistérségi Borverseny fővédnöke.

Agárdy Csaba

Fotó: Agárdy Csaba

A kistérséghez Adony, Iváncsa, Perkáta, Beloiannisz, Kulcs, Pusztaszabolcs, Besnyő és Szabadegyháza tartozik. De ugyancsak a jubileumnak köszönhetően a kistérségi egyben a Szent Orbán Borrendek borversenye is lesz. (Szent Orbán Borrend öt van a történelmi Magyarországon Adonyban, Hajóson, Erdélyben Nagykárolyban, a Délvidéken Horgason és a Felvidéken Ógyallán).

A nevezni kívánt borokat Adonyban Solti Ferenc (Rác-hegy) és Pletser Lajos (Kápolna sor), Perkátán Nedves Tibor, Iváncsán pedig Májer Béla gyűjti össze. Erre lehetőség április 22-én szombaton délig van, pontosabban 8 és 12 óra között. Kategóriák: fehér-, rozé-, siller- és vörösborok. A minősítéshez fajtánként két-két 0.75 literes palack lezárt bort kell leadni. Minden gazda és pincészet korlátlan számú borfajtával nevezhet, de kategóriánként csak a legjobbat díjazzák a bírálók, akik az ország különböző pontjairól érkeznek, és hazánk elismert szakemberei.

A legnagyobb pontszámot elért – az adonyi borrend lovagja által az adonyi kistérségben termelt szőlőből készült - fehérbor jogosult a 2023-2024-es „szezonban” a Borrend Zászlósbora cím viselésére.

A versenyt április 30-án az adonyi Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtárban rendezik meg 10 órától, az eredményhirdetés még a helyszínen megtörténik, az ünnepélyes díjkiosztót május 20-án a Szent Orbán-napi ünnepségen tartja meg a borrend az adonyi Kápolna-soron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában