Piaci körkép

2023.04.01. 07:00

Eper már „élőben” és palántában is kapható

Még nem jött el az ideje annak, hogy idei, hazai gyümölcsöket vásároljunk, de már nem sokat kell várnunk arra, hogy megtehessük. Szerencsére itthon termett tavalyi almából van bőven kínálat, átlagban 450–500 forintot kérnek kilójáért. Bár az igazság az, hogy több helyen kaphatunk lengyel importot, van, ahol nevesítve, van, ahol nem.

Agárdy Csaba

Az epret akár az erkélyen is termeszthetjük

Fotó: Laczkó Izabella

A dunaújvárosi zöldségpiacon Déligyümölcsből is jó az ellátás, az ára pedig csökken, ami talán annak is köszönhető, hogy a szezonja végéhez közeledünk. Narancsot 490, mandarint 790, banánt 690 forinttól vásárolhatunk a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon kilónként. 

Igaz, még csak április elsejét írunk, de egyre több az eper a piacon, méghozzá meglepően olcsón kapható az importáru, egy kilogrammhoz már 1690 forintért hozzájuthatunk. De nemcsak ehető állapotban láthatunk a standokon epret, hanem palántaként is. Egy bokorravalót kis dobozokban vásárolhatunk meg – már virágoznak –, nyolcszáz forint egy ilyen „kiszerelés”. Az egyik árus szerint nyolc–tíz tő egy kisebb családot ellát eperből a szezonja alatt. Igaz, most még csak a korai fajtákat szerezhetjük be, de a jövő héten megérkeznek a folytonérők is. (Az eper nevelése, otthoni termesztése rendkívül egyszerű, hiszen akár cserépben is nevelhető, így nincs szükség hatalmas földekre.) 

Ha már a piacon jártunk, nem feledkezhettünk el arról, hogy jövő héten húsvét. Az első tapasztalás, ennek jele még nem nagyon látható. Sonkából, tojásból a kínálat a szokásos, kivéve a húsboltokat, ahol már tele vannak a pultok a füstölt árukkal. Parasztsonkát 3500 forinttól, amíg kötözöttet 2770 forinttól vásárolhatunk. A magyar bárányka – így nevezik – kilójáért 6200 forintot kell leszurkolnunk a pénztárnál. A húsvét virágjából, a barkából is kaphatunk több helyen. Hogy kevés, vagy sok egy szálért 300 forint, azt mindenki döntse el maga. 

Asztali és ajtódíszeket egy helyen láttunk. Az nem mondható, hogy hasonló a felhozatal, mint karácsonykor, de azért 1200 és 3500 forint között vehetünk néhány ünnepi kiegészítőt. A plüssállatszerű népszerű rajzfilmfigurák, Kukori és Kotkoda biztos, hogy jól mutathatnak az ünnepi asztalon. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában