Rangos megmérettetés

2023.04.30. 20:00

Díjeső! 45 arany-, 83 ezüst- és 37 bronzérem született az adonyi borversenyen - galériával

A XXX. Adonyi Kistérségi Borversenyt rendezte meg szombaton a Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtárban a Duna-menti Szent Orbán Borrend. A kistérség mellett (Adony, Iváncsa, Beloiannisz, Perkáta, Besnyő, Kulcs, Szabadegyháza, Pusztaszabolcs) a történelmi Magyarország Szent Orbán Borrendjei (Adony, Hajós, Erdélyből Nagykároly, Felvidékről Ógyalla, Délvidékről Horgos) is összemérték erejüket.

Agárdy Csaba

A megnyitón (balról jobbra) Ronyecz Péter, Légli Ottó és Schmidt Attila

Fotó: Rácz József Lambada

A kistérséget 83 tétel, a Szent Orbán Borrendeket 98 tétel képviselte a versenyen. Öt bíráló bizottság mindegyike hat taggal, illetve az egyik csak öttel, mert az utolsó pillanatban az egyik ítész lemondta részvételét, minősítette a tételeket. Külön-külön bírálták el a borrendek és a kistérség borait, de a kistérségi borok mindegyike díjazott lehetett a Szent Orbán Borrendek versenyében, viszont a borrendek tételei nem kaphattak díjazást a kistérségben.

A bírálóbizottságokat Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, a verseny fővédnöke, Módos Ernő, a szekszárdi Alisca Borrend nagymestere, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének két alelnöke, Szűcs Zoltán (Promontorium Borlovagrend, Budafok) és Kovács Róbert (Hajósi Szent Orbán Borrend), valamint Font Magdolna (borászati laborvezető) elnökölte. 

A bíráló bizottságok nagy szakértelemmel, vidám hangulatban kóstolták a borokat. Képünkön szemben Szűcs Zoltán, az ötös bizottság elnöke 
Fotó: Rácz József Lambada 

A megnyitó ünnepségen Schmidt Attila, a Duna-menti Szent Orbán Borrend nagymestere köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, ez a harminc éves jubileum különös jelentőségű számukra, ezért is gondolták úgy, hogy a kistérségi versenyt kiegészítik a Szent Orbán Borrendek tételeinek viadalával. Elsőként üdvözölte Légli Ottót és megköszönte, hogy elvállalta az esemény fővédnökségét. 

- Köszönöm Ottónak, hogy mellénk állt, megjelenésével támogatja az összejövetelünket, ezzel is emelve versenyünk rangját, jelentőségét. 

Ronyecz Péter, Adony polgármestere is jelen volt az eseményen, hiszen mindig is szíve csücske volt a borrend tevékenysége. 

- Harminc év nagy idő, és én emlékszem a kezdetekre. Emlékszem arra és tudom, hogy milyen fejlődésen ment keresztül a szőlőhegyen a borászkodás és ezzel párhuzamosan a borversenyek színvonala is. 

A kisváros első embere után Légli Ottó szólt az egybegyűltekhez, aki hivatalosan megnyitotta a viadalt.

- Hölgyeim és uraim, kedves kollégák, engedjenek meg nekem pár mondatot. Dunántúli gyerek vagyok, tudom, sok olyan kistérség, település van, amely nem tartozik valamelyik borvidékhez, de az ott élők borászkodnak. Programom volt, kaptam is érte, hogy a hegyközségeken kívül dolgozó kollégákat meglátogassam, támogassam. Mert meggyőződésem, hogy a magyar borászat akkor lesz gazdagabb és színesebb, ha minél szélesebb lesz a hátországa. Nagyon fontos, hogy a szerényebb adottságokkal, de gazdag hagyományokkal rendelkező bortermő vidékeket, településeket támogassuk. Részben azért is fogadtam el a meghívást, hogy a magam szerény módján támogathassam az itteni hagyományokat - mondta az ország egyik legelismertebb borásza.

A szavakat tettek követték és megkezdődött a tételek felsorakoztatása, azok kóstolása, majd az ítélkezés. Az első kör után már kiderült, hogy a különböző bizottságok nem mindig értenek egyet egy-egy bor megítélésében. Minden elnök elmondta a véleményét a kapott tételről, de ez csak az első bornál történt meg. A véleménynyilvánítás lényege az volt, hogy a bizottságok valamilyen szinten konszenzusra jussanak, és hasonló elvek alapján elvek alapján ítéljenek meg egy-egy bort. Például a szabadkének mennyiségénél mennyire legyenek megengedők, vagy nem megengedők. 

A közreműködők, a segítők, a borbíráló bizottságok remek munkát végeztek, hiszen nem sokkal délután egy óra után már minden tételen túljutottak és jöhetett az eredmények összegzése. Ez alapján kiderült, hogy 45 arany-, 83 ezüst- és 37 bronzérem született. 

A kategóriák végeredménye: 

Kistérség. Fehérbor: 1. Schmidt Attila – vegyes fehér, 2. Steinmann Pince – bianca, 3. Nedves Tibor – generosa. Rozébor: 1. Neichl Pince – néró, 2. Steinmann Pince – cabernet sauvignon, 3. Boldog Pince – kékfrankos. Vörös- és sillerbor: 1. Kellner Mihály – cabernet franc, 2. Boldog Pince – cabernet sauvignon barrique, 3. Steinmann Pince – othello. 

Szent Orbán Borrendek: 1. Schmidt Attila – késői szüretelésű édes olaszrizling, 2. Reisz Rudolf – fehér cuvée (Horgos), 3. Veres László – fekete leányka félédes. (Nagykároly).

A verseny után a résztvevők ebéden, majd egy szőlőhegyi pinceszeren és annak befejezéseként vadvacsorán vettek részt. A hivatalos díjátadó május 20-án az adonyi szőlőhegyen az Orbán-napi ünnepségen lesz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában