Tűzeset

2023.04.12. 17:30

Bántotta a szemét?

A Béke étterem és a Bartók Táncszínház épülete között meggyulladt a szelektív hulladéktároló húsvéthétfőn éjfél körül. Az esetről elsőként Suplicz Mihály, a Bartók Színház műszaki vezetője számolt be a közösségi oldalán.

Török Tímea

A tűzoltók hamar megfékezték a lángok elharapódzását, így szerencsére nem terjedt át a tűz a szomszédos épületre, ahol a Bartók Táncszínház próbaterme, valamit színészlakások találhatók. A kiégett hulladéktárolókat már elszállították a helyszínről. 

A hulladékszigetek helyzete nem rózsás, de biztosan nem rózsaillatú

A Dunanett Nonprofit Kft. honlapja szerint városunkban is húsz helyen van hulladéksziget. 

Komoly gondot okoz, hogy a harangok körül a közterület folyamatosan szemetes, lommal, hulladékkal borított. Így nem csoda, ha egyre többen panaszkodnak a rendetlen környezet mellett az elviselhetetlen szagra és az utcai szelektív szemétgyűjtők környékén megjelenő kártevőkre. Az illegális szemétlerakásért kiszabható bírság fenyegető erejének pedig láthatóan önmagában nincs visszatartó ereje. 

Jogos a kérdés: szándékos gyújtogatásról volt szó?

A tűzesetről megkérdeztük a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószolgálatát. Szabó-Bisztricz Anett szóvivő kérdésünkre elmondta, hogy a tűz során három konténer teljesen, egy pedig részben kiégett. A Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltók egységei vonultak az eseményhez, s rövid időn belül eloltották a tüzet. Tűzvizsgálati eljárás nem indult. A katasztrófavédelmi szakember azt tanácsolja, hogy hasonló esetek megelőzése érdekében cigarettacsikket csak akkor dobjanak a hulladékgyűjtőbe, ha már nem parázslik, és minden hulladékot az előírt gyűjtőbe helyezzen a lakosság.

Mennyibe kerül mindez nekünk majd a végén?

A konténerek kiégésével közel két millió forintos kár keletkezett, öt edényt kell majd cserélni.

Az elkülönített hulladékgyűjtés fő célja a Föld erőforrásainak kímélése, hogy például kevesebb fát kelljen kivágni a papírgyártáshoz, vagy kevesebb vasércet kelljen kibányászni az autóipar ellátásához. Nem utolsó szempont az sem, hogy a természetbe, környezetbe kerülő hulladék mennyiségét csökkenteni kell. Ugyanis a szakemberek becslései alapján a hulladék mennyisége 2050-re évi 3,4 milliárd tonnára nő. Rajtunk is múlik, hogy a jövőnk és a környezetünk milyen állapotban lesz a gyermekeink számára. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában