Veszély

2023.03.24. 15:00

Újra a közutakon járnak

A tavaszi munkálatok beindulásával a mezőgazdasági gépek szinte bármely útszakaszon felbukkanhatnak. Ha úti céljukat másképpen nem, vagy csak legalább 50 százalékkal hosszabb úton tudnák elérni, a gyorsforgalmin kívül olyan útra is felhajthatnak, amelyen egyébként tiltják a haladásukat – hívja fel a figyelmet írásában az Agroinform.hu, amelyet társlapunk, a www.teol.hu portál szemlézett.

DH-információ

A tavaszi mezőgazdasági munkák miatt megszaporodnak a munkagépek az utakon

Fotó: MW

A közúton mezőgazdasági járművekkel találkozó autósoknak leginkább két dologra kell nagyon odafigyelniük: ezeknek az eszközöknek a lassú haladására, valamint a méretükre – mutatott rá Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője. – A lassú sebesség egyrészt növeli a ráfutásos balesetek kockázatát, másrészt türelmetlenné tesz egyeseket, ami meggondolatlan előzésekhez vezethet. E járművek emellett gyakran túlméretesek, nem szokványos, kiálló részekkel vannak felszerelve, amihez a közlekedés többi szereplője nincsen hozzászokva. 

A gépek által felhordott sár balesetveszélyes lehet Fotó: MW

A mezőgazdasági gépekre nem vonatkozik a 2,55 méteres legnagyobb megengedett szélességi korlátozás, 4,5 méter szélességig kísérőjármű nélkül, e felett kísérőjárművel közlekedhetnek a közutakon. Háromméteres szélesség felett ugyanakkor a gépen villogó sárga fénynek is működnie kell. 

Fontos előírás ezekre a járművekre, hogy érvényes hatósági jelzéssel és kötelező biztosítással rendelkezzenek, világító- és fékberendezéseik kifogástalanul működjenek. Emellett az útra szennyeződést nem hordhatnak fel, szállított rakományuk szóródását pedig a megfelelő eszközökkel meg kell akadályozniuk. 
Balesetek az év minden hónapjában előfordultak, de számuk leginkább március–áprilisban, a július–augusztusi időszakban és októberben emelkedett az átlagos érték fölé. A balesetek 37 százalékának oka a nem megfelelően megválasztott sebesség volt, további 28 százalékuk a jellemzően lassan közlekedő mezőgazdasági járművek előzése során következett be. 
(Forrás: teol.hu) 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában