Ünnepi körkép

2023.03.14. 11:30

Megemlékező műsor és koszorúzás lesz mindenütt

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából valamennyi településen tartanak koszorúzással egybekötött megemlékezést.

Horváth László, Balogh Tamás, Török Tímea, Szentes Kitti

Kisapostagon civil szervezetek, intézmények képviselői koszorúznak a Petőfi-szobornál március 14-én F

Fotó: Horváth László/archív

Dunaújvárosban az 1848–49-es emlékműnél tartják a központi megemlékezést március 15-én délelőtt 10 órakor. Ünnepi beszédet mond Csibri Istvánné. Fellépnek a Petőfi Sándor Általános Iskola harmadik osztályos diákjai. Az ünnepség koszorúzással zárul. 

Mezőfalván március 14-én, kedden 10.30-kor kezdődik a megemlékezés a Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermében, ahova tisztelettel várják a szülőket és az ünneplőket. 

Nagyvenyimen március 14-én, kedden 12 órakor lesz az ünnepi rendezvény. A hagyományok szerint a Kossuth Lajos Általános Iskola tornaterme ad otthont az ünneplő sokaságnak. 

Kisapostagon március 14-én, kedden 16 órakor a Petőfi-szobornál emlékeznek a szabadságharcra. 

Baracson március 15-én, szerdán 11 órakor a templomosi temetőben Kornis Károly honvéd főhadnagy sírjánál tartják az ünnepséget. A műsorban közreműködnek a Széchenyi Zsigmond Általános Iskola diákjai. Beszédet mond Várai Róbert, Baracs polgármestere. A program koszorúzással végződik majd. 

Dunaföldváron a program a művelődési központ színháztermében, a Beszédes József Általános Iskola diákjainak megemlékező műsorával kezdődik március 15-én 10 órakor. Ez után a szereplők és a közönség kisétál a Kossuth térre, hogy a város lakóival együtt elhelyezzék az emlékműnél a koszorúikat. 

Daruszentmiklóson az iskola diákjai a megemlékezésüket a Klebelsberg-kúria épületében március 14-én 9.45-től tartják meg. 

Előszálláson az ünnepi megemlékezést a Kossuth Lajos Művelődési Házban tartják meg március 14-én 17 órai kezdéssel. Az ünnepi beszédet Farkas Imre polgármester mondja. A múltidéző műsort az Árpád Fejedelem Általános Iskola 7. osztályosai adják elő. A programot a Petőfi-szobor megkoszorúzásával zárják a kastély kertjében. 

Nagykarácsonyban a daruszentmiklósihoz hasonló módon, az általános iskolában emlékeznek nemzeti ünnepünk évfordulójára. 

Perkáta Nagyközség Önkormányzata és a Perkátai Általános Művelődési Központ is ünnepi megemlékezést tart március 15-én 15 órai kezdettel. Az ünnepség helyszínéül a Győry-kastély díszterme szolgál, ahol a Felvonási Tünetek Színjátszó Műhely jóvoltából bemutatják a Kossuth Zsuzsanna naplója nyomán született „Ez legyen bennünk az akarat” című előadást. A produkció után közös ünnepi koszorúzásra hívják az érdeklődőket az 1848-as emlékműhöz. 

Rácalmáson az önkormányzati programot 14-én, kedden tartják a Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtárban. 16 órától Pilvax kávéház lesz, majd 17 órakor a Jankovics Miklós Általános Iskola diákjai valamint a Napsugár Asszonykórus közös műsorával ünnepelnek a kisváros lakói, s ezt követően az emlékezés virágait helyezik el a Petőfi-szobornál. 

Kulcson a nemzeti ünnep napján, március 15-én délelőtt tartják az önkormányzati ünnepi rendezvényt. Délelőtt huszárképző, kreatív kézműves foglalkozás lesz a polgármesteri hivatal dísztermében 9 órától 10 óra 45 percig. Ezt követően a rendezvény résztvevői az ikonikus épületet idéző oszlopos lépcsősorhoz vonulnak, és kezdetét veszi az ünnepi műsor. Egy mesélő segítségével végigjátsszák a jelenlévő gyerekek a 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeit sok zenei, verses és mozgásos betéttel. Közreműködnek néptáncosok, és a Fekete István Általános Iskola versmondói. 

Adonyban az önkormányzat 14-én, kedden délután 17 órakor tartja az 1848-as forradalmi ünnepséget a Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtár Nándor Termében. Az eseményen beszédet mond Ronyecz Péter polgármester, majd az általános iskola diákjainak műsora következik, végül a rendezvény koszorúzással zárul majd. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában