A jogász válaszol

2023.03.18. 15:06

Lakcímbejelentés kötelezettségéről

A lakcím egyik típusa a lakóhely, amit állandó lakcím néven szoktunk nevezni. A lakcím annak a lakásnak a címe, amelyben az érintett személy él, amelyet életvitelszerűen otthonául használ.

DH

Fotó: Shutterstock

A lakcím másik típusa a tartózkodási hely, amelyet ideiglenes lakcímként ismerünk. A tartózkodási hely olyan cím, ahol valaki 3 hónapnál hosszabb ideig tartózkodik, anélkül, hogy lakóhelyét véglegesen el akarná hagyni. Tehát tartózkodási helyünk csak akkor lehet, ha van mellette állandó lakóhelyünk is. 

A lakcímen kívül létezik még az értesítési cím is, amely nem más, mint olyan, a lakcímen kívüli cím, amelyet valaki kapcsolattartásra szolgáló elérhetőségként jelentett be. Értesítési cím nemcsak egy lakás címe 
lehet, hanem például postafiókcím is. Az értesítési cím a hivatalos nyilvántartásban szerepel, de nem jelenik meg a lakcímkártyán. 
A lakcímnyilvántartás szabályait tartalmazó törvény szerint a lakcímet, illetve ennek megváltozását a ki- vagy beköltözéstől számított három munkanapon belül kötelező bejelenteni. A bejelentés nem csupán egy lehetőség, hanem kötelezettség is. A bejelentés elmulasztásához a jogszabály nem köt bírságot, sem más hátrányos következményt. Azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a valótlan vagy félrevezető lakcímbejelentés közok­irat-hamisítást is megvalósíthat. 

A lakcímünk megfelelő bejelentése azért is fontos, mert ez az a cím, ahol a hivatalos szervek, hatóságok kapcsolatot tudnak tartani velünk. Ha a lakcímváltozást a hivatalos nyilvántartásba nem jelentjük be, és a hatóságok máshonnan sem szereznek tudomást az új címünkről, akkor a korábbi, már nem élő címünkre küldött hivatalos levelek is kézbesítettnek minősülhetnek. Ha a korábbi címről a posta „nem kereste” jelzéssel küldi vissza a hivatalos levelet a feladónak, akkor azt úgy kell tekinteni, mintha átvettük volna. A változást külön is be kell jelenteni azoknak a szolgáltatóknak, akikkel szerződésben állunk. 

Dr. Unger Zsolt
ügyvéd


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában