Beköltözésre várva

2023.03.18. 20:00

Jöhetnek a gólyák, újra áll a fészek!

Samut és párját, Sárát új boglyalakás várja Mezőfalván idén tavasszal. Az E.ON és a Duna–Ipoly Nemzeti Park szakemberei közösen megoldották a problémát: a szétázott, saját súlyától tavaly ledőlt fészek helyett egy új fészekrakóhelyet illesztettek fel, hogy a gólya­pár a szokott helyén, a villanypózna tetején rakhasson fészket.

Horváth László

A Duna–Ipoly Nemzeti Park és az E.ON szakemberei közösen helyezték ki a gólyafészek alapját

Fotó: Horváth László

Sokan talán el sem hitték, hogy a tavaly szinte teljesen megsemmisült Piac téri gólyafészek rendbe lesz rakva idén tavaszra, a madarak érkezésére. Pedig az a helyzet, hogy – a falu nagy örömére – március 14-én, kedden elkészült. 
Komoly története van a mezőfalvi gólyáknak. Volt, amikor a nagy szárazság idején a lakók a térre kihelyezett vödörből itatták a szárnyasokat, hogy ki ne száradjanak. Még békát is fogtak nekik! Máskor a villanydrótok miatt hullottak egyedeik. Előfordult, a fészekből kiesett, vagy éppen a repülést próbáló madarat kellett kergetőzve befogni a házak, udvarok mentén, és bizony az is előfordult, egy fióka sem érte meg a felnőttkort az időjárás viszontagságai miatt. Szerencsére akadnak Mezőfalván lelkes madárvédők, köztük is kiemelkednek a helyi önkéntes tűzoltók, élükön Pethes Bálinttal. Az öröm tehát ezért is oly nagy az emberek között, hiszen sokan kedvelik a falu madarait. 

Nem volt egyszerű feladat a keret felhelyezése Fotó: Horváth László 

Kedden délelőtt nagy sürgés-forgásra lehetett figyelmes, aki a Piac tér felé tartott. Az E.ON áramszolgáltatóval közösen a Duna–Ipoly Nemzeti Park szakemberei azon munkálkodtak, hogy helyreállítsák a tavaly ledőlt fészket. A dologban némi fennakadást okozott, hogy a régi tartóra nem egészen stimmelt méretében az új tartószerkezet, de kis idő múlva ezen a problémán is úrrá lettek a szerelők. Dél körül már újra használható, illetve ráköltözhető állapotba hozták a gólyák otthonát. A munkálatok közben megtudtuk, meg­gyengült a fészektartó és most újat helyeznek fel. Még időben sikerült egyeztetni a villamosáram-szolgáltatóval az állatok megérkezése előtt. Március 15-ig szokták ezeket a feladatokat elvégezni, és ez volt az utolsó. Az idén Fejér vármegye területén tizenkettőt hoztak rendbe, telepítettek, vagy például fészekmagasítást javítottak. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában