Április 24-26. között lehet szurkolni

2023.03.28. 07:00

Három dunaújvárosi középiskolás jutott be a Szakma Sztár Fesztivál döntőjébe

Minden szakmacsoportban elkészültek az értékeléssel, ezzel pedig kirajzolódott, hogy három dunaújvárosi középiskolás jutott be a Szakma Sztár Fesztiválra!

Molnár Emese

Szabó Erik Archibald és oktatója, Kerkuska Zoltán

Fotó: Ihász Martin

Mint már arról előzetesen beszámoltunk, összesen tizenkét dunaújvárosi fiatalért szoríthattunk a közelmúltban azért, hogy kivívják a továbbjutást az ország legnagyobb, legrangosabb szakmai megmérettetésének döntőjébe. A Szakma Kiváló Tanulója Versenyről van szó (kibővítve az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel), amelyet az illetékes minisztérium, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervez meg minden évben. Még tavaly decemberben adhatták le nevezésüket mindazon középiskolások, akik a tanult szakmájukban szívesen megmérették volna magukat diáktársaikkal szemben. 

Népszerű és nagy hagyományokkal bíró viadalról van szó, éppen ezért először (januárban) egy területi előválogatón kellett számot adniuk a tudásukról. Aki itt legalább 60 százalékos eredményt ért el, mentesül a szakmai vizsgája alól. A legjobban teljesítők bejutottak a második fordulóba. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum négy tagintézményéből (a Dunaferrből, a Hildből, a Rudasból és a Lorántffyból) összesen tizenkét tanuló ért el olyan kimagasló eredményt, amellyel folytathatta a szakmai küzdelmeket. Ez a második kör tulajdonképpen az országos válogató, ahonnan végül a legfelkészültebbek vívhatják ki a jogot a döntőben való részvételre.

Mintegy hatvanhárom szakmában versenyeznek a fiatalok, a második forduló eredményeit folyamatosan tették közzé a rendezvény honlapján, ahogy elkészültek a kiértékeléssel. Hétfőre kikerült az utolsó szakmacsoport eredményösszesítője, így kiderült, hogy három dunaújvárosi diák lehet ott az áprilisi finálén: Jakab Zoltán Kristóf az épület- és szerkezetlakatosok, Nagy Árlen a villanyszerelők mezőnyében döntőzik majd (ők mindketten a Dunaferr tanulói), míg Szabó Erik Archibald (a Hild tanulója) a burkolók legjobbjai közt szerepel.

A döntő a Szakma Sztár Fesztivál, amely egy háromnapos, nagyszabású, rengeteg látványos és interaktív elemekkel színesített program. Április 24-26. között rendezik meg a Hungexpo területén, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Ezzel a megmérettetéssel párhuzamos zajlik egy másik jelentős hazai verseny, mégpedig az ÁSZÉV, vagyis az Ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak versenye a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szervezésében. Itt is van dunaújvárosi érdekeltség: Barta László, Nagy Jonatán, Kiss Antal, Matolcsi Levente, Tauser Gordon (Dunaferr iskola), valamint Ambrus Anetta (Lorántffy iskola) túl van már a második fordulón, már csak a harmadik, szóbeli döntő van hátra nekik, amely április 3-5. között lesz majd. 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában