Gála Dunaföldváron

2023.03.06. 14:00

Harmincnegyedik évfordulóját ünnepelték a várossá avatásnak

A várossá avatás évfordulóját szombaton rangos gálaesten ünnepelték a városlakók, amelyen megjelentek a város vezető tisztségviselői és képviselő-testületének tagjai. Az esemény kiváló alkalmat adott Dunaföldvár kiemelkedő teljesítményt nyújtó polgárainak és civil szervezeteinek kitüntetésére, valamint az elismerések átadására, amelyeket Horváth Zsolt polgármestertől és dr. Süveges Árpádné alpolgármestertől vehettek át az arra érdemesek.

Balogh Tamás

Díjátadás tette még emlékezetesebbé Dunaföldvár városnapi gáláját

Fotó: RG

Az esemény a polgármesteri köszöntővel kezdődött. A gálaműsor fellépői a Levendula Művészeti Iskola tassi telephelyének növendékei mellett Pataki Zsófia és Buzási Patrik duójának, valamint Magyari Virág eladását élvezhették. 
A kitüntetettek méltatásából idézünk. 

Sokan vettek részt a rangos városnapi gálán

Díszpolgár 
Sokéves tevékeny, közösségi munkája elismeréseként Nagy Gábor részére a Dunaföldvár Város Dísz­polgára kitüntetést adományozták. 
Nagy Gábor 1948. november 26-án született Dunaföldváron. Zöldség-gyümölcs ter­mesztő kertészként végzett. Képzettsége a szakirányban kiteljesedett a következő években. A kárpótlás idején magángazdálkodó lett. Évekig a zöldség, gyümölcs, szőlőter­mesztés és értékesítés mellett szántóföldi növénytermesztéssel is foglalkozott. Később a szőlőter­mesztést és a borkészítést választotta. A sokféle egyéb tevékenysége mellett a városi nagy rendezvényeken mindig szívesen vállalta a szakács szerepét. A testvérvárosok találkozóin Dunaföldvárt képviselte Weikersheimben és az olaszországi Ossonában a magentai városközpontban is. Alapító tagja a Kertbarát Klubnak és a Szent Rókus Borlovagrendnek is. 

Lesnyik Gábor sokat tett a város sportéletéért Fotó: Balogh Tamás

A város sportjáért 
Lesnyik Gábort Dunaföldvár város sportéletében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Dunaföldvár Sportjáért kitüntetésben részesítették. 
Lesnyik Gábor 1975-ben Dunaújvárosban született. A sporton belül először kézilabdával jegyezte el magát. A híres, Kolics János edzéseit is látogatta. A következő állomása már a Dunaföldvár FC volt, ott kötelezte el magát a labdarúgással, amely azóta is az élete része. 2008-ban már a Holler UFC-ben találjuk, ahol edzőként kapott munkát. Munkáját a gyermekeknek szenteli, a tűzbe menne értük. Lelkiismeretes és fáradhatatlan, tele van tervekkel és ambícióval. Tevékenysége látszik az évek során elért eredményeken, valamint a sportpályán végbement infrastrukturális fejlesztéseken is, amelyek megvalósításában mindig aktívan közreműködik. Hivatása egyben az élete, az egyesület pedig a második családja, amelyben fontos szerepet tölt be. 

Helyi tehetségek léptek fel a kulturális műsorban Fotó: RG 

A gyermekekért 
Herpainé Tomon Adriennt aktív, lelkes munkája elismeréseként Dunaföldvár Gyermekeiért kitüntetésben részesítették. 
Herpainé Tomon Adrienn 1987-ben született Dunaújvárosban. A Pécsi Tudományegyetemen informatikus-könyvtáros szakon végzett, majd mesterképzésen okleveles informatikusként végzett. Az elmúlt négy évben sikeresen vezeti a könyvtár gyermek- és ifjúsági részlegét. Részt vesz a nyári gyermektáboroztatások lebonyolításában. Szerencsésen alkalmazza az internetes felületeket a fiatalabb korosztályok elérésére. Lelkes vezetője a baba-mama klubnak, ami hasznos tudással is gazdagítja az édesanyák gyermek nevelésre vonatkozó ismereteit. Az ő szervezésében valósult meg az SMA betegséggel küzdő Levente gyógyulásáért szervezett sikeres sütivásár a Duna-parton, valamint a tavaly tavasszal a tornacsarnokban, amelynek eredményeként a helyi óvodások gyerekkoncerten és élménydús programokon vehettek részt. 

A bronzérmesek az ünnepségen Fotó: Balogh Tamás

Emlékérmesek 
A dunaföldvári közösségért végzett példamutató munkája elismeréseként Cziger Istvánt Dunaföldvárért Emlékérem kitüntetésben részesítették. 

Cziger István Fotó: Balogh Tamás

Cziger István 1951-ben született Dunaföldváron. Korábban sokféle munkát végzett. A városgazdálkodás vezetési feladatait 2013-as nyugdíjba vonulásáig látta el. Munkál­tatója 2020 márciusában nyugdíjából visszahívta, ezt a pozícióját jelenleg is ellátja. Mindig szívén viselte Dunaföldvár ügyeit. Szerepe volt a külvégi általános iskola tornatermének létrehozásában, valamint több, korábban földes utca szilárd burkolatúvá építésében. Rendszeresen közreműködik a városi nagy rendezvények előkészítésében és lebonyolításában. Folyamatosan tett a város közrendjéért, támogatta a polgárőrséget. Szigorú, de következetes vezető: beosztottjaitól elvárja a pontos, precíz munkavégzést, ugyanakkor érdekeiért bármikor kiáll. 
A Sárga-Pincésgödör Egyesületet Dunaföldvárért Emlékérem kitüntetésben részesült. 

Horváth Zsolt és a Pincésgödör tagjai: Bajnok József, Diacsik Sándor, Farkas Róbert, Gazdag Zsolt Fotó: Balogh Tamás

Az egyesület megalakításának gondolata a pincetulajdonosok részéről 2006-ban vetődött fel Oláh István későbbi elnök ötlete alapján. A régi pincéket lassanként elkezdték felújítani, társadalmi munkával kitakarították a tavat, a szemetet elszállították. Majd megkezdődött a gödör feltöltése és a közösségi tér kialakítása. Az egyesület aktív résztvevője a városi közösségi életnek. Együttműködik a többi helyi civil szervezettel is. A pincetulajdonosok évente több alkalommal szerveznek családjaik, a földvári és környékbéli települések lakói számára, borászati, sport, szórakoztató és családi programokat. A korábbi évekhez képest tagjai körében sokat javult a borkészítés kultúrája. Munkájukkal valamint közös összefogással a helyi turizmus és a régmúltra visszanyúló borászati kultúra intenzív fejlődése valósul meg. 

A legfiatalabbak díja 
A legfiatalabbak kulturális teljesítményét is elismerték. 
Az évfordulóra a művelődési ház városismereti, várostörténeti vetélkedőt rendezett. A témája Berze-Nagy Ilona Lábuk nyomát elmosta a víz című kötetének cselekménye, az író munkássága és a Petőfi bicentenáriumhoz kapcsolódóan a költő művészete volt. 
Az első helyet a Beszédes József Általános Iskola 7. a osztályos csapata érte el: Kiss Nóra, Kövesdi Kata, Kövics Kinga, Nagy Eszter. Felkészítőjük Keresztes Katalin tanárnő volt. Második helyen a Magyar László Gimnázium 8. a osztályos tanulói, a harmadikon a Beszédes József Általános Iskola 8. c osztályos csapata végzett. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában