Pedagógiai szimpózium

2023.03.08. 17:30

Fókuszban az óvoda és az iskola közötti átmenet

„Együtt másért, együtt egymásért!” mottóval óvodapedagógusok és alsós munkaközösség-vezetők számára szerveztek pedagógiai szimpóziumot az óvoda és az iskola közötti átmenetről kedden délután a Vasvári Pál Általános Iskolában.

Szabó Szabolcs

Ismerkedős, közösségépítő játékkal indult a kedd délutáni pedagógiai szimpózium

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A keddi pedagógiai szimpózium egyik ötletgazdája és társszervezője Gálosfai Tímea, a Vasvári Pál Általános Iskola igazgatója a szakmai találkozó céljáról és jövőbeli szerepéről lapunknak elmondta: 

Gálosfai Tímea, a Vasvári iskola igazgatója, a program szervezője

– Tanítóként mindig is fontosnak éreztem, hogy amikor az óvodából érkező gyermekek az első osztályba kerülnek, akkor a pedagógusoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy pontosan milyen problémákkal és nehézségekkel szembesülnek, milyen készségekkel kell rendelkezniük. E folyamatra már az óvodában elkezdődik a felkészülés. Szükséges tehát, hogy legyen egy jól működő kapcsolat az óvodák és az általános iskolák között. Sokat ötleteltünk e feladatokról Fülöp Mária óvodapedagógus-szaktanácsadóval, és arra jutottunk, hogy egy szakmai egyeztetésre hívjuk az érintett szakembereket. Örömünkre a városi iskolák és óvodák részéről huszonnyolc kolléga jelezte, hogy szívesen részt vesz az első alkalommal megrendezett szimpóziumon. Fontos látnunk nekünk, tanító néniknek, hogy az óvodából érkező gyerekek miért is olyanok, amilyenek, és milyen információk és módszerek segíthetnek minket abban, hogy az óvodából az iskolába történő átlépés minél zökkenőmentesebb legyen.  A Vasvári intézményvezetőjét arról is kérdeztük, hogy az elmúlt 5–10 évben milyen pluszkihívásokkal kellett e területen szembesülniük a pedagógusoknak: 
– Egy rohamosan változó világban élünk, ez természetesen hatással van a gyerekekre, az iskolára, az óvodára, a szülőkre is. Úgy szoktam fogalmazni, a gyerekek nem lettek jobbak vagy rosszabbak, csak mások, mint a korábbi generációk. Nem feltétlenül negatívumokra kell itt gondolni, ám alkalmazkodnunk kell mindenhhez. A gyerekek fejlődésében egy nagyon fontos állomás az első iskolásév. Hasznos és előremutató, ha az óvodában is tudják, hogy milyen követelményeket támaszt az iskola, és a pedagógusok is tisztában vannak azzal, hogy milyen elvárásokkal lehetnek a gyerekek felé. A keddi szakmai találkozó e feladatok, esetleges problémák átbeszélésről is szólt. 

A pedagógiai szimpózium első felében egy ismerkedős, közösségépítő játék várt a résztvevőkre, majd egy SWOT-analízis (elemzési módszer) keretében foglalkoztak a találkozó főbb témáival. A szervezők célja, hogy évenként legalább egyszer megrendezzék e szakmai egyeztetést. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában