Továbbtanulás

2023.03.02. 11:00

Felsőoktatási felvételi: a dokumentumpótlás időszaka következik

Az elektronikus jelentkezés lezárultával közel sem ért véget a felsőoktatási felvételi folyamata. A leendő hallgatók még néhány hónapon át pótolhatják az időközben megszerzett dokumentumaikat, s szükség esetén a személyes adataikban bekövetkezett változást is rögzíthetik az E-felvételi rendszerben.

Héjj Vivien

A személyes adatok módosítására, dokumentumok pótlására, valamint a jelentkezési helyek visszavonására és sorrendjének módosítására július 12-ig van lehetőség

Forrás: pexels.com

A felvi.hu oldal E-felvételi felületén február közepéig jelentkezhettek a leendő hallgatók a szeptemberben induló főiskolai, egyetemi képzésekre. A jelentkezési határidő lejárta után elkezdődött az adatok feldolgozása, s kiépül a felvételi eljárás központi nyilvántartása.

A felvételizőknek áprilistól lesznek további teendői, ugyanis ekkor veszi kezdetét az E-felvételi felületén a tavaszi ügyintézési időszak. A felvételi eljárás menetrendje szerint legkésőbb április 20-tól lesznek elérhetőek az ügyintézési funkciók, amikor is a jelentkezőknek lehetőségük nyílik az adatmódosításra, a jelentkezési sorrendjük egyszeri módosításra, dokumentumpótlásra, illetve ha szükséges, hiánypótlásra is.

Az E-felvételiben nyomon követhetők a rögzített adatok, a felvételizők ellenőrizhetik a feltöltött dokumentumok feldolgozottsági státuszát, valamint elérhetőek lesznek a vizsgaeredmények, a felvételi pontok és végül a besorolási döntésről szóló határozat is.

A felvi.hu tájékoztatója szerint a jelentkezők a személyes adataikban bekövetkező változásokról kötelesek értesíteni az Oktatási Hivatalt. Egyes módosításokat – például névváltozás, állampolgárság változás, tévesen megadott személyes adatok korrigálása – dokumentummal is igazolni kell.

A 2023. február 15. után letett államilag elismert nyelvvizsgák esetében a jelentkezőknek az ügyintézés során meg kell adniuk a bizonyítvány adatait, úgy mint a nyelvvizsga nyelve, szintje, típusa, bizonyítvány száma, anyakönyvi száma és kiállításának dátuma.

A leendő hallgatók az eljárás során egyetlen alkalommal módosíthatják a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjét, ám új szakok rögzítésére már nincs lehetőség. Ez alól kivétel a jelentkezési határidőig megjelölt valamely jelentkezési hely másik, még nem jelölt finanszírozási formájának felvétele – például ha valaki az adott szakon csak államilag finanszírozott képzési formát jelölt meg, felveheti annak költségtérítéses párját is.

A szükséges hiánypótlásról a felvételizők legkésőbb június 28-ig felhívást kapnak. A személyes adatok módosítására, dokumentumok pótlására, valamint a jelentkezési helyek visszavonására és sorrendjének módosítására július 12-ig van lehetőség. A ponthatárokat várhatóan július 26-án hirdetik ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában