Alkotmánybírósági döntés

2023.03.11. 09:05

Dunaújváros Önkormányzata nem tarthat igényt a különleges gazdasági övezet iparűzési adójára

Dunaújváros MJV több éve hangoztatja, hogy jogszerűtlen a különleges gazdasági övezet létrehozása, és az is jogszerűtlen, hogy Dunaújváros nem kap helyi adót sem az iváncsai akkumulátorgyár, sem a rácalmási Hankook gyár után. - olvasható.

DH-információ

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az Alkotmánybíróság (AB) azonban Dunaújváros MJV valamennyi – erre vonatkozó - beadványát elutasította, amely arra irányult, hogy állapítsa meg azt, hogy Alaptörvénybe, illetve nemzetközi szerződésbe ütköznek a 2021. évi CI. törvény egyes rendelkezései, valamint a Duna-mente – Fejér megye különleges gazdasági övezet kijelöléséről szóló Kormányrendelet. Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy Dunaújváros nem sérelmezheti, hogy nem kap helyi adót sem az iváncsai akkumulátorgyár, sem a rácalmási Hankook gyár után. Az AB rámutatott arra, hogy Dunaújváros a különleges gazdasági övezeti kijelöléssel nem érintett önkormányzat, valamint helyi iparűzési adóbevétel jogszabály alapján nem illette meg korábban sem, valamint a jövőben sem illetheti meg. 

Az Alkotmánybíróság döntésének tájékoztató jelleggel közzétett 26 oldalas határozatát és indoklását itt olvashatják.

Forrás: alkotmanybirosag.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában