Borrend

2023.03.10. 07:00

A Felvidéktől Erdélyig bíráltak és versenyeztek

A közelmúltban gazdag program várt a Duna menti Szent Orbán Borrend Adony tagjaira. Több nemzetközi borversenyre is meghívták őket borbírálóknak, és ha már ott voltak, saját boraikat is benevezték, egy-két aranyérem reményében.

Agárdy Csaba

A felvidéki borbírálat. Az adonyi borászokat a Szent Imre Herceg Borlovagrend hívta meg az eseményre

Fotó: Szent Orbán borrend

Négy borversenyen, hét okleveles borbíráló képviselte az adonyi borrendet, határainkon innen és túl a napokban. 
Erdélyben kezdtek (március 2.), Balavásáron vendégeskedett a borrend háromtagú delegációja, Májer Béla, Pletser Lajos és Schmidt Attila. 

– A Kisküküllő Borrend nagymesterének, Sándor Jakabnak a meghívására borbírálóként részt vettünk a 27. Közép-Kisküküllő Menti Nemzetközi Borversenyen. Már az utazásunk is élményekkel telt, hiszen velünk utazott dr. Hajdu Edit szőlőnemesítő, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa is, akinek ittuk a szavait, gondolatait a szőlő és bor világában megélt tapasztalatairól – tudtuk meg Schmidt Attila nagymestertől. 

Erdélyben. Schmidt Attila (balra), Pletser Lajos és Májer Béla Fotó: Szent Orbán borrend 

A borversenyre a gazdák összesen négyszázhetvenkilenc mintát neveztek, amelyeket nyolc, nemzetközi szakemberekből álló bizottság bírált el. Az adonyiak itt nemcsak bíráltak, hanem az ő boraikat is bírálták, aminek két aranyérem lett az eredménye. Schmidt Attila 2022-es olaszrizlingje, és Pletser Lajos 2022-es Lezel cuvée-je kapta a díjakat. 

Március 4-én azután „megsorozták” az adonyiakat: a Felvidéken, Mogyorósbányán és Dunaföldváron jártak. A felvidéki Marcelházán a 18. Községi Borversenyen vettek részt az adonyiak, és kétszázhuszonkét minta értékelésében segédkeztek. A Szent Orbán borrendet Májer Béla és Nedves Tibor bizottsági tagként, Schmidt Attila pedig bizottsági elnökként képviselte. (Erre az eseményre a Szent Imre Herceg Borlovagrend hívta meg az adonyiakat.) 

A borbírálat eredménye volt az is, hogy az adonyi Boldog pincészet 2022-es cabernet sauvignonja és az ugyancsak 2022-es pölöskei muskotálya, valamint Schmidt Attila „szokásos” olaszrizlingje aranyérmet érdemelt ki. 

Az Esztergom melletti Mogyorósbánya önkormányzatának borversenyén is kóstolták a borokat az adonyiak. Erre a versenyre száztizennégy tételt neveztek a gazdák, minden bizottság harmincnyolc tételt bírált. A Szent Orbán borrendet Boldog Tamás és Enyedi Norbert képviselte. 

Március 4-én Dunaföldvár polgármesteri hivatala és a Dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesülete 46. alkalommal szervezte meg borbírálattal egybekötött versenyét a dunaföldvári várban. A földváriakkal nagyon szoros baráti viszonyt ápolnak az adonyiak, ezért nem véletlen, hogy a földváriak felkérték a Szent Orbán borrendet, hogy vegyenek részt a borbírálaton. Az adonyiak természetesen elfogadták a meghívást, és Pletser Edit valamint Pletser Lajos vett részt az eseményen. 

Schmidt Attila az elmúlt időszakot úgy értékelte, nagy elismerés a borrendjük számára, hogy most már rendszeresen hívják meg őket a különböző hazai és külföldi eseményekre. 

– Ez az időszak a borversenyek szezonja, márciusban, illetve áprilisban még sok meghívásnak kell eleget tennünk. A legnagyobb gondunk, ami kellemes, az az, hogyan oldjuk meg, hogy mindenhol méltóképpen tudjuk képviselni a borrendünket. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában