Sajtótájékoztató

2023.02.12. 07:00

Hamarosan érkezik a 13. havi nyugdíj – sajtótájékoztatót tartott a vármegyei közgyűlés elnöke

A napokban indul az ismét bevezetett 13. havi nyugdíjak átutalása, amellyel kapcsolatban Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke tartott sajtótájékoztatót - tájékoztat a feol.hu.

Borsányi Bea/FMH

Molnár Krisztián a Fejér vármegyei nyugdíjasokat is érintő döntésekről beszélt Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A nyugdíjasok számára bejelentett jó hír nem könyöradomány – ahogyan azt sokan megfogalmazták –, hanem olyan juttatás, amellyel a kormány elismeri azt a hosszú életutat és fáradságos munkát, amelyet a mostani nyugdíjasok aktív éveik alatt végeztek, és aminek köszönhető, hogy a mai fiatalok élete az övékénél könnyebb – fogalmazott a sajtótájékoztatón a vármegyei közgyűlés elnöke a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetése kapcsán. Hozzátette, ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy a háborús helyzet és a brüsszeli szankciós politika törékennyé tette a magyar gazdaságot is. 

Molnár Krisztián arra is rámutatott, hogy a magyar nyugdíjasok 2009-ben 100 milliárd, 2010-ben – a kormányváltásig – pedig 280 milliárd forinttal kaptak kevesebbet. Ezt követően azonban megfordult a trend és a nyugdíjak emelkedni kezdtek. 2010-ben az átlagnyugdíj 97 ezer forint volt, míg idén év elején már 208 ezer 300 forint. 

A 13. havi nyugdíjak kifizetése a februári járandósággal együtt érkezik, már a 15 százalékkal megemelt összegben – hangzott el péntek délelőtt a vármegyeháza elnöki irodájában. Az elnök azt is hozzátette, a kormány továbbra is tartja azt a vállalását, hogy novemberben újbóli nyugdíjkorrekcióra kerül sor, amennyiben nyár végén úgy látják, az éves infláció meghaladja a 15 százalékot. Megmarad a nyugdíjprémium is: plusz kifizetésekre kerül sor, amennyiben a gazdaság növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. Ez eddig öt alkalommal történt meg az elmúlt évek során, emelte ki Molnár Krisztián.

A 13. havi nyugdíjak utalása a február 10-i nappal kezdődik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában