Mérföldkő

2023.01.20. 11:04

Szombaton lesznek a központi felvételik

Január 21-én 10 órától írnak központi középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a Belügyminisztérium által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok – írja az Oktatási Hivatal.

Molnár Emese

Fotó: MW-archív

A szervezet közleménye alapján most szombaton 541 helyszínen több mint 71 ezren felvételiznek. A 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére több mint 56 ezren jelentkeztek; a hat évfolyamos gimnáziumi írásbelin csaknem 9100, a nyolc évfolyamoson több mint 6000 gyermek vesz részt. A tanulók magyar nyelvből és matematikából is vizsgáznak. 

Városunkban a Pannon Oktatási Központban és a Széchenyi István Gimnáziumban szerveznek ilyen felvételi vizsgát. Azok a felvételizők, akik a január 21-ei vizsgán alapos indokkal nem tudnak részt venni, a január 31-ei pótló írásbelin vizsgázhatnak. A központi írásbeli felvételi vizsga szabályszerű lebonyolítását az illetékes szervek idén is figyelemmel követik. 
Az eljárásrend szerint a középfokú iskoláknak tavaly október 20-ig kellett nyilvánosságra hozniuk a felvételi tájékoztatójukat, amelyben részletezik, hogy mi alapján döntenek a felvételi kérelmekről. 

Ha egy középfokú iskola valamely tanulmányi területén előírja a központi írásbeli vizsgán történő részvételt, akkor mindkét tárgyból, magyar nyelvből és matematikából is köteles megszervezni azt. Ha a középfokú intézmény az általa meghirdetett tanulmányi területeken nem kérte a központi írásbeli vizsga eredményét, akkor nem is szervezheti meg azt. Az érintett tanulóknak december 2-ig kellett egyénileg jelentkeztetniük a vizsgára. 
A központi írásbeli vizsga tehát január 21-én, szombaton lesz, a feladatlapok kitöltésére 45-45 percük lesz a jelentkezőknek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában