Perkáta

2023.01.24. 11:30

Sikeres és mozgalmas évet tudhat maga mögött a község

Perkáta Fordulatokban gazdag volt a település elmúlt esztendeje. 2022 júniusában időközi polgármester-választást tartottak Perkátán, és a lakosságtól a bizalmat Oláh István kapta meg, aki már előtte is ügyvivő alpolgármesterként látta el a feladatait a település életében. Az időközi választás után úgy nyilatkozott, hogy szeretné a lakosságot összekovácsolni, hogy együttesen dolgozzanak Perkátáért, és a település érdekeit tartsák szem előtt. Az újabb esztendő kezdetén beszélgetésre hívtam Oláh Istvánt, és arra kértem, hogy értékelje az eltelt évet, illetve mondja el, milyen tervei vannak a jövőre nézve.

Szentes Kitti

Oláh Istvánnal, Perkáta polgármesterével beszélgettünk

– Hogyan értékeli az elmúlt évet? 
– Mozgalmas és sikeres évet tudhat maga mögött Perkáta. A beadott pályázataink sikeres elbírálásban részesültek, amiről év végén kaptunk hírt. Három TOP Plusz-pályázatot nyert el a településünk. Ezek kivitelezése 2023 tavaszán el is kezdődik, hogy még élhetőbb község váljon Perkátából – hangsúlyozta beszélgetésünk elején Oláh István polgármester. 

– Milyen pályázatokat nyert Perkáta? Milyen fejlesztések valósultak, illetve valósulnak meg a községben? 
– A belterületi közutak fejlesztésére összesen 154 millió 924 ezer 73 forintot kapott a községünk. A projekt keretében összesen 1785 méter út felújítása történik meg. Ez a fejlesztés nagyban elősegíti a közösségi, illetve a buszközlekedést is. 
A TOP Plusz-pályázat keretein belül további két, sikeres pályázatot tudhatunk magunkénak. Az egyik az élhető településfejlesztéseket szolgálja, amelynek összege 43 millió 139 ezer 987 forint. Ebből az összegből Perkáta központjának közlekedésbiztonságát szeretnénk fejleszteni, valamint parkolókat kívánunk kialakítani. A pályázat másik része a perkátai orvosi rendelő korszerűsítése 44 millió 995 ezer 425 forint összegben. Az épület teljes gépészeti felújításon, illetve kazáncserén fog átesni – mondta Oláh István, majd hozzátette, hogy ezen munkálatokat 2023 tavaszán el is kezdik. 
– 2022 őszén teljesen megújult a falu közvilágítási rendszere, új, korszerű, energiatakarékos lámpatestek kerültek a régiek helyére. A lakosság visszajelzése alapján nagyon meg vannak elégedve az új közvilágítással, sokkal erősebb fénnyel rendelkeznek, mint a régi lámpák. Növelik a biztonságérzetet, főleg azokét, akik este, éjszaka a buszról leszállva gyalogosan közlekednek – nyilatkozta a polgármester. 

Az orvosi rendelő korszerűsítésére csaknem 45 millió forint támogatást nyert a község a TOP Plusz keretében Fotók: a szerző

– Várható-e újabb pályázat elbírálása a közeljövőben? 
– Igen, szintén a TOP Plusz keretében adtunk be pályázatot a régi óvoda épületének fejlesztésére. Itt szeretnénk új, modern vizesblokkot kialakítani a kisgyermekek részére. A termek burkolatát szeretnénk lecserélni, illetve a konyhát szeretnénk felújítani, új és korszerű berendezésekkel ellátni, mint például a régi gázzsámolyok kicserélése modern energiatakarékos elektromos főzőberendezésre. De az eszközbeszerzésről sem megfeledkezve, interaktív táblákat, fejlesztőjátékokat tervezünk még vásárolni ezen összegből – mondta a polgármester. Majd hozzátette, hogy folyamatosan monitorozzák a pályázati lehetőségeket, ugyanis szeretnék a legtöbb beltéri utat felújítani, biztonságosabbá tenni, valamint a Győry-kastély C szárnyában található konyhát felújítani, modernizálni, illetve a B szárny tetőcseréjét megvalósítani a külső homlokzat helyreállításával együtt. 

– Milyen tervei vannak még a településfejlesztéssel kapcsolatban? 
– Nagyon szeretném a falu központi részén található buszmegállókat felújítani, ahol igény van rá, további utcajelző táblákat kihelyezni. Illetve a faluházat olyan épületté alakítani, hogy minél több rendezvényt – legyen az magán vagy szülői munkaközösség által szervezett jótékonysági bál – gond nélkül meg lehessen tartani. Öröm legyen meglátni és betérni az épületbe – mondta el kérdésünkre válaszolva Oláh István. 

Új utcanévtáblák segítik a településen való eligazodást

– Milyen rendezvényekre, közösségkovácsoló programokra lehet számítani a községben? 
– Számos programot szeretnénk megvalósítani a lakosság segítségével. Az első ilyen program lesz ebben az évben a II. Perkátai Böllérverseny február 11-én. Mindenkire számítunk, hiszen a háztáji sertéstartás egyre jobban kiszorul az emberek életéből, és ezzel szeretnénk egy kicsit életben tartani ezt a régi magyar szokást, hagyományt. De lesz majd a már hagyománynak számító ügyességi lovasnap, augusztus 20-án főzőverseny, vármegyei fogathajtóverseny, szüreti felvonulás, és az adventi programsorozat keretein belül ismét traktoros felvonulást tervezünk. Tehát programok lesznek bőven, számítunk a lakosságra, hogy jöjjenek ki egy kicsit beszélgetni, egy jó pálinkát meginni, mellé egy finom, ízes prószát megenni – vázolta a programtervet Perkáta polgármestere. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában