Ehető kertek

2023.01.31. 16:00

Őshonos gyümölcsfákkal a fenntarthatóságért

Fejér, Pest és Tolna vármegyei gyermekotthonok udvaraira telepítenek őshonos gyümölcsfákat a K&H alapok kezelőjének hozzájárulásával. Budaörsön, Előszálláson és Hőgyészen február végéig számos gyümölcsfát és ehető termésű cserjét ültetnek el a szakemberek és az önkéntesek a gyerekekkel együtt, akik később a növények gondozásában és szüretelésében is részt vesznek majd.

DH-információ

Az ehető kertek telepítését a 10 millió Fa Alapítvány szakmai támogatásával valósítják meg

Fotó: K&H

A K&H évek óta szem előtt tartja a fenntarthatóságot, nemcsak saját működésének és szolgáltatásainak a tekintetében, hanem a kollégák, ügyfelek és partnerek környezetvédelemre való ösztönzésével is igyekszik minél inkább hozzájárulni a fenntartható jövőhöz. 2022 szeptemberében, a pénzintézet fenntarthatósági hónapjában indította el K&H hűsítő ligetek programját, amely révén országszerte 100 oktatási intézményben 555 fát és 1110 cserjét ültetnek el a 10 millió Fa Alapítvány együttműködésével. 

A kezdeményezéshez a K&H alapok kezelője 2 millió forintos adománnyal csatlakozott, így ezen felül még 3 gyermekotthon kertjébe kerülnek olyan fák és bokrok, amelyek ehető termését a gyerekek saját kézzel szüretelhetik majd le. „A K&H alapok kezelője nemcsak felelős befektetési megoldásokat kínál, de kézzelfoghatóan is tesz a fenntarthatóbb jövőért. Az ehető kertek finom terméseket biztosítanak majd a gyerekeknek, akik a növények elültetésével, gondozásával testközelből megtapasztalhatják, mennyi törődést igényel egy-egy fa és bokor, és milyen sokrétűen hálálja meg a gondoskodást. A gyümölcsfák például néhány év múlva árnyékot is biztosítanak majd az udvaron, amely a nyári hőségben tökéletes hely lehet a játékra vagy épp pihenésre” – mondta el Oraveczné Németh Ildikó, a K&H befektetési alapok kezelőjének vezetője. 

A Fejér vármegyei Előszálláson a Cifrakert utcai lakásotthon kertjében málna, ribizli, áfonya terem majd, és különböző gyümölcsfákról is szüretelhetnek az itt élő gyermekek. A magaságyásokban pedig eper és fűszernövények kapnak helyet. A Tolna vármegyei Hőgyészen a IV. számú Gyermekotthonban létesül ehető kert, ahol a gyümölcsbokrok mellett mandula-, dió-, birsalma-, datolyaszilva és datolyafa terméseit fogyaszthatja majd az itt élő 38 gyermek, a magas­ágyásokba pedig fűszernövényeket ültethetnek. 
Az ehető kertek telepítését a K&H alapok kezelője a 10 millió Fa Alapítvány szakmai támogatásával valósítja meg. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában