Nagyvenyim

2023.01.31. 14:00

A település mindig megtalálja a saját fejlődési lehetőségeit

– Az elsődleges számunkra a település működésének biztosítása. Ez a 2023-as évindításkor még nagyobb hangsúlyt kap. Mivel Nagyvenyim nem bővelkedik saját bevételekben, azon feladatok körében, amelyek beruházási jellegű beavatkozásokat igényelnek, igyekszünk pályázat útján biztosítani a forrásokat. A településen – nagy örömünkre – jellemző a kismértékű népességnövekedés és a fiatalodás, ami a gyermeknevelési intézmények körében folyamatosan fejlesztési igényt generál. Utóbbi édes teherként, sokrétű, izgalmas szakmai munkát jelent, miközben sok-sok fejtörést okoznak a pénzügyek és a műszaki megoldások terén – mondta Vargáné Kaiser Katalin polgármester.

Horváth László

Vargáné Kaiser Katalin polgármester tájékoztatja a lakosságot

Fotó: Horváth László

Nagyvenyim – 2022-ben, alig túl a Covidon a szomszédunkban kitört a háború. Az európai büntetőjellegű válaszok is újabb sebeket ejtenek, rövid és hosszabb távon húsba vágó, beláthatatlan károkat okoznak a magánemberek és az önkormányzat szintjén. Közben ezek mellett és éppen ezért is egyre fontosabb a már lezárult fejlesztések elszámolása és a futó projektek folytatása, lezárása. Néhány fejlesztésünk jelentősen többe került, mint a kapott támogatási összeg. Ilyen volt a bölcsődeépítés is, ám ez mégis a legszebb feladatunkká vált. Apró bútorok, játékok, eszközök beszerzése, a csupasz épület megtöltése melegséggel, színekkel, formákkal és élettel. Valamennyi, ebben részt vállalt kollégám számára sokáig szívmelengető emlék marad. Ezzel párhuzamosan sok örömet és előrelépést hoztak a Magyar Falu Programban megvalósuló projektek. Sikeresen indult a tanyagondnoki szolgálat, ismét újabb területeken valósulhatott meg burkolatfelújítás, felújításra került ravatalozóépülete, a polgármesteri hivatal is. 

Nagyvenyim méltán büszke az új bölcsődére, amely a múlt évben tárta ki kapuit a kisgyermekek előtt Fotók: Horváth László

Fejlődtek a társadalmi és civil szervezetek 
– A Covid utáni időszakban jelentős erőket mozgattunk meg a társadalmi kapcsolatok és a civil élet újraindításának érdekében. Nagy segítséget jelentettek a kulturális területen és a civil szervezetek számára elérhető kormányzati források. Hagyományosan jól működő civil szervezeteink (az erdőjárók, a polgárőrök, a focisták, az intézményekhez és az egyházhoz kötődő alapítványaink, ahogyan a térségfejlesztő egyesület is) tették a dolgukat. Megújítottuk a Nagyvenyimért Közalapítványt, a polgárőrségnél tisztújítás volt, az önkormányzat, a művelődési ház és az NTFE együttműködései új, a kultúrpiac mellett a szolgáltatói ágazatban, piaci körben és a sport más területein is tevékenykedő partnerekkel gazdagodtak. Ezek a támogatások és együttműködések sikeres fejlesztésekre adtak lehetőséget, és élménydús rendezvényekre nyitottak ajtót. A mozgási lehetőségek körében a megújuló tenisz és a születő korcsolyázás nyomán új életre kelt Nagyvenyimen a spinning, bővült és megújult a közbiztonságot erősítő kamerarendszer, új elektromos zongorával, az óvodai tornaszobában sport­eszközökkel gazdagodtunk, színesedett a helyben jógát oktató szakember eszköztára és klimatizálhattuk a galambászházat is. 

Sikeres rendezvények 
– A művelődési ház klubjai aktív részesei voltak kulturális életünknek és kapcsolatainknak (pünkösdi dalostalálkozó, térségi dalkörtalálkozók, adventi rendezvények). Ez az év az önálló Nagyvenyim település létrejöttének 75., jubileumi éve is volt, a bajor Altomünsterrel fennálló testvérkapcsolatban pedig az újjáéledés ideje is. A falunapi rendezvénysorozat nyitányaként kiránduláson mutattuk meg – a földről és az égből is – Magyarország és Budapest szépségeit, a vendégek és vendéglátók számára rendezett közös és a családoknál elköltött étkezések és beszélgetések során pedig a magyar vendégszeretet értékeit a bajor barátainknak. A falunap után a nagyvenyi­mi temetőben végső nyugalomra helyezett Dolmány Vendel atya adományokból megújult sírhelyénél hajtottunk fejet. Az őszi időszakban a hagyományos szüreti rendezvények mellett a Nagyvenyim és Térsége Fejlesztéséért Egyesület által ismét megrendezésre került az évtizedes hagyománnyal bíró Kulináris Kavalkád. Megható pillanatok részesei lehettünk jubiláló házaspárjaink köszöntésén. A Szalon – Zenés Nagyvenyimi Esték-sorozat keretében élvezhettük a szép dallamokat. 

Számos sport- és kulturális programot kínálnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt

A település gazdálkodása 
– Az elmúlt 8 évben a kollégáimmal az erőforrások mind jobb kihasználásán, a pénzügyi, gazdasági hatékonyság javításán dolgoztunk. Számunkra a pályázati lehetőségek elérése kiemelt fontosságú. Jelenleg folyik az idei év költségvetési tervezése. Egy biztos, takarékosan gazdálkodunk, de a kérdésre majd egy elfogadott költségvetési rendelet fogja megadni a választ. 

Az esztendő tervei 
– Az előttünk álló hetek a pénzügyi tervezésről és a települési működés biztosításáról szólnak. A tavalyi év vége 6 db TOP Pluszos pályázatunkból 4 esetében támogató döntésről hozott hírt nekünk, ami kijelöli az idei év fő irányvonalait. Megkezdjük a Nefelejcs óvoda gépészetének, fűtési rendszerének átalakítását, az új hőszivattyús hőforráshoz padlófűtéses hőleadó felületet alakítva ki. A napelemes rendszert tovább bővítjük és a padlásfödémek új szigetelést kapnak. Uniós forrásból folytathatjuk a belterületi utcáink egy részének burkolatfelújítását. Várhatóan a Magyar Falu Programban is találunk hozzá forrásokat. Tovább színesedik a helyben elérhető szabadidős és mozgási lehetőségek sora. A településközpontban egy új gyalogátkelőhelyet alakítunk ki a teherforgalommal terhelt úton való biztonságos átkeléshez a Holló utca és könyvtár között. Egy több száz méteres új járdaszakasz is szolgálja majd a szőlőhegyiek közlekedésbiztonságát. Sor kerül egy szennyezett településrész kármentesítésére. Folytathatjuk a felszíni vízelvezetés gondjainak kezelését. Tehát feladatokban bővelkedő év előtt állunk. A már elnyert források mellett számos ötletünk van még. Bizakodunk, hogy a 120 százalékos telítettséggel működő óvodánk bővítéséhez is kapunk támogatást. 2023-ban a kultúránk őrzése különös jelentőséggel bír számunkra. A művelődési ház vezetőjének irányításával most készítjük éves menetrendünket. Fontos állomásához érkezik az erdélyi Egeressel és a hozzá tartozó magyarlakta községekkel meglévő testvérkapcsolat is. 

Fontos a civilek aktív részvétele a közösségi életben

Élhető település 
– Nagyvenyimen valamennyi intézmény a lakosság és a fenntartó önkormányzat megelégedésére, magas szakmai színvonalon, eredményesen végzi a munkáját, amit az ellenőrzések és a köszönetnyilvánítások is alátámasztanak. A hétköznapi élet viszonylagosan jó színvonalon, barátságos közegben élhető. A közszolgáltatások nagyjából rendben vannak, az elérhető kínálat sokrétű. Köszönet illeti a helyi ellátásban és szolgáltatásban tevékenykedőket, ahogyan az intézményekben dolgozó kollégákat is! Nálunk a hangsúly a helytálláson és a segítségnyújtáson van, nem a követeléseken, és ez a béke légkörét adja a lakosságnak. 
Az intézmények között és az életünkre hatással lévő tényezők között is kiemelkedik a polgármesteri hivatal, hiszen az önkormányzatnak ez az intézménye hivatott a többi intézmény és a település többi szereplője működésének mederben tartására, segítésére. Nagyvenyim szerencsés, mert a település életét működtető szakmai háló erős szálakból szőtt – hallottuk Nagyvenyim polgármesterétől. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában