Egységes áron vehetik meg a hengerelt tűzifát

2023.01.20. 12:04

A központi tűzifaprogram iránt nagy az érdeklődés

Az elmúlt év őszén hatósági áras tűzifaprogramot indított a kormány az energia-veszélyhelyzet megoldása érdekben. A magyar családok így egységes áron vehetik meg a hengerelt tűzifát az állami erdőgazdaságoknál. Térségünkben a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. az illetékes, a társaság vezérigazgatóját kérdeztük a tapasztalataikról.

Török Tímea

A magyar családok részére a kormány a múlt év őszén indította el a tűzifaprogramot, amely iránt jelenleg is élénk az érdeklődés

Fotó: MW

Hazánk kormánya a magyar családok részére indította el a tűzifaprogramot. A kezdeményezés létrehozásával kapcsolatban azt írták – ahogy már lapunk hasábjain is olvashatták Molnár Emese tollából –, az orosz–ukrán háború és a brüsszeli elhibázott szankciók miatt energiaválság alakult ki Európában, a programmal pedig biztosítani és kiszolgálni kívánják a tűzifával még nem rendelkező lakossági igények energiaszükségletét az idei télre. 

Nem szociális szempontból indították el, hanem az energia-veszélyhelyzet megoldása érdekben. A tűzifaprogram keretében az állami erdőgazdaságoknál megtermelt, hengeres tűzifát egységesen maximalizált áron lehet megvenni: a kemény lombos 30 ezer forintba, a lágy lombos és a fenyő 19-19 ezer forintba kerül erdei köbméterenként. 
A megvásárolható mennyiséget pedig háztartásonként legfeljebb tíz erdei köbméterben határozták meg. A VADEX Mezőföldi Zrt. négy telephelyen biztosítja az átvételi lehetőséget: Székesfehérváron, Soponyán, Balinkán, valamint a VADEX Zrt. Mezőfalvai Fafeldolgozó Üzemnél. Ez utóbbi van Dunaújváros térségéhez a legközelebb, amely Baracs külterületén fekszik: Mezőfalvára érve az első körforgóban Daruszentmiklós felé kell menni. A program kezdete óta eltelt időszak tapasztalatairól kérdeztük meg Majoros Gábort, a VADEX Mezőföldi Zrt. vezérigazgatóját. 

– Az önök gazdálkodási területét hogyan érintette a kormányrendelet? 
– A VADEX Mezőföldi Zrt.-nek a fakitermelés tervezése, valamint a fenntartható módon történő végrehajtása során a legfőbb célkitűzése és feladata a társasághoz tartozó települések lakosságának téli tüzelővel történő ellátása lett. Természetesen a fakitermelésekkel párhuzamosan folynak erdőtelepítési tevékenységek is, így az erdővel, fával borított terület nem csökken. 

– Milyen lépéseket kellett a napi gyakorlatban megtenniük, hogy kiszolgálják az igényeket? 
– A tűzifaprogram kihirdetését követően a társaság növelte fakitermelői kapacitását, és felvette a kapcsolatot a faanyag szállítására alkalmas járművekkel rendelkező vállalkozókkal. A fakitermeléseket a társaság továbbra is az erdészeti hatóság felügyelete alatt végzi, az erdőtervi előírásoknak megfelelően. A jelentős számban beérkező vásárlói igények kielégítése érdekében a társaság saját előállítású készletei mellett más erdőgazdaságok által megtermelt tűzifa-alapanyagot is rendelkezésre bocsát. A lakossági igények kiszolgálása érdekében a VADEX négy befizetőhelyet és nyolc kiszolgálási helyszínt létesített, a vásárlói megkeresések kezelésére diszpécserszolgálatot állított fel, amely telefonon, e-mailen és személyesen is elérhető. Fentieken túl a befizetési helyszínein és a weboldalain teljes körű tájékoztatást nyújt a programmal kapcsolatban. 

– Mik a VADEX Mezőföldi Zrt. tapasztalatai eddig a programmal kapcsolatban? Milyen volt az érdeklődés a tűzifaprogram iránt? 
– A lakossági érdeklődés a kezdetektől fogva élénk, jelenleg is folyamatosan érkeznek a telefonos, az e-mailes és a személyes előjegyzések. Fontos megjegyezni, hogy aki a tűzifaprogram keretében igényli a fűtőanyagot, garantáltan hatósági áron fog hozzájutni a maximálisan megvásárolható 10 erdei köbméternyi mennyiséghez. 

– A területen milyen mértékű, illetve a megelőző időszakhoz képes növekedett-e az illegális fakitermelés? 
– A társaság vagyonkezelésében álló területein szerencsés módon nem növekedett meg az illegális fakitermelés, amelyet a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal kötött együttműködési megállapodás keretében végzett közös járőrözés, terület-ellenőrzés is szavatol. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában