Piaci körkép

2022.12.03. 10:00

Erdélyi mics a piacon

Vasárnap már a második gyertyát gyújtjuk az adventi koszorún, ez is jelzi, egyre közelebb a szenteste, a karácsony. Sokan már eltervezték, milyen étkek kerülnek az ünnepi asztalra.

Agárdy Csaba

Dióból nincs hiány a piacon, tavalyi áron kapható

Fotó: Laczkó Izabella

Ilyenkor a szokásosnál jóval több süteményt eszünk, készítünk. Az újvárosi zöldség- és gyümölcspiacon e heti körjáratunkban arra voltunk kíváncsiak, hogyan állunk a sütemények hozzávalói közül a dióval, a mandulával, a mákkal. 
A bejglit – mint annyi minden, ez is német nyelvterületről került hazánkba –, amely tradicionális magyar karácsonyi étel, hagyományosan dióval vagy mákkal készítjük, de ma már a töltelékek tárháza végtelennek mondható. 

A mostani inflációs időkben első lépés az volt, megnézzük, mennyit változtak az árak az egy évvel ezelőttihez képest. Örömmel nyugtázhattuk, körülbelül ugyanannyit kell fizetnünk ma a dióért, a mákért, a manduláért, a mogyoróért, mint tavaly. 
Hogy hosszú távon ez így is marad, abban az árusok véleménye megoszlik. Valaki vallja, nem lesz áremelkedés, mert több volt a termés, mint egy éve, azonban a kevés nyári csapadék miatt a szokásosnál kisebb a dió mérete. 
Viszont van, aki állítja, nemsokára ötezer forint körül lehet az a magyar dió, amelyiknek most 3200 forint kilója. Erre abból következtet, hogy a nagybani piacon már most elkezdődött a dió árának növekedése. 

De nézzük most a tényeket! 
Diót héjastól már 1500 forintért kaphatunk, pucolva 3200 és 4300 forint között mozog az ára, és ami szokatlan, a hazai, vagyis a magyar az olcsóbb, és nem az import. A mandula ára hasonló, mint a dióé: a héjas itt is 1500 forint, a pucolt egy kicsit drágább, mint a dió esetében, a „csúcskategóriás” kilójáért 4900 forintot kérnek az árusok. A mák 3000 forint körüli, mogyoró is kapható – nem földi –, kilója 4900 forint. Gesztenyét viszont bejárásunk alkalmával sehol sem láttunk. Viszont megjelent a piacon egy igazi különlegesség, az erdélyi mics, fordítsuk sütött kis kolbászocskáknak. Vásárolhatjuk kenyérrel, mustárral és kovászos bucival is. A szabadstrandi Flame bisztró települt ki a piacra, ami nem véletlen: a Flame egyik vezetőjének, Láng Zoltánnak a szülei évtizedek óta árulnak a piacon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában