A cél elősegíteni a munka és magánélet összeegyeztetését

2022.12.15. 14:00

Családbarát munkahely lett a polgármesteri hivatal

A családbarát munkahelyi kultúra pozitív hatással van a munkavállalókra és munkateljesítményükre egyaránt. Ma már szinte természetes elvárás a munkahelyválasztás során, hogy az családbarát legyen. De a legjobbak között lenni – mint a kulcsi polgármesteri hivatal –, és példaként állni ma is kitüntető és megkülönböztetett helyet biztosít a munkaerőpiacon.

Török Tímea

Immár a kulcsi polgármesteri hivatal is a legjobbak között van a munkaerőpiacon Fotó: Agárdy-Kovács Anita

Kulcs - A Miniszterelnökség Családokért Felelős Államtitkára és a Kulturális és Innovációs Minisztérium nyílt pályázatot hirdetett ebben az évben is a családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatására. 

A pályázat célja olyan családbarát munkahelyek kialakítását és fejlesztését megvalósító munkahelyi családbarát programok támogatása, amelyek elősegítik a munka és magánélet összeegyeztetését, a családi, magánéleti és munkahelyi kötelezettségek összehangolását. A pályázat segítséget kíván nyújtani az élet két kiemelt fontosságú területén: a családi élet és az alkotó munka minél finomabb összehangolásában. 

A családi élet és a munkahelyi feladatok összeegyeztetése alapvető érdeke a munkaadóknak, hiszen kiegyensúlyozott munkaerővel jóval hatékonyabban lehet dolgozni: a munkavállalóknak, mivel családi életük és munkájuk harmonikusabbá, életük kiegyensúlyozottabbá válik, s közvetetten az egész társadalomnak – mert a gyarapodó családok és az értékteremtő munka a nemzet két legfontosabb erőforrása. Ezek szellemében a pályázat támogatni kívánja azokat a családbarát munkahelyi gyakorlatokat és politikákat, a munka és családi élet összehangolását elősegítő intézkedéseket és fejlesztéseket, amelyek hozzájárulnak e cél hatékony megvalósulásához. A pályázat nyertesei jogosulttá válnak a „Családbarát Munkahely” cím használatára a támogatói okiratban meghatározott feltételek szerint. 

Kulcs Községi Önkormányzat a Családbarát munkahelyi feltételek kialakítása a kulcsi polgármesteri hivatalban című projektjét a Kulturális és Innovációs Minisztérium egymillió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette. 

A családbarát projektet a minisztérium 1 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette

A projekt keretében sor kerül a polgármesteri hivatalban egy rekreációs helyiség kialakítására, amelyet kondicionáló és fitneszeszközökkel szerelnek majd fel. Emellett törekednek arra, hogy a hivatal munkatársai 18 év alatti gyermekei részére a munkahelyen belüli, munkaidőben történő felügyelet is – szükség esetén – megoldódjon. A projekt keretében vásárolnak majd olyan kiegészítő eszközöket, amelyek a gyermekek számára tartalmas elfoglaltságot tudnak biztosítani (mesekönyvek, társasjátékok, legó, pingpongasztal, tollaslabdaszettek, kreatív és kézműves foglalkozáshoz szükséges irodaszerek, alapanyagok). A támogatás lehetőséget ad csapatépítő tréning, valamint munkahelyi családi nap tartására is. 

A Családbarát Munkahely Díjat Hornung Ágnes családokért felelős államtitkártól a Szépművészeti Múzeum Barokk Termében ünnepélyes keretek között dr. Neumann Helga jegyző vehette át. 

– Mészáros Szilvia pályázatíró közreműködésével valósulnak meg a kulcsi tenderek. Ezúttal a közösségünk ügyeiben eljáró szakemberek munkahelyi körülményeit igyekeztünk kiegyensúlyozottabbá tenni, tekintve, hogy nagyon sok gyermekes édesanya dolgozik a hivatalban. Ugyanakkor az emeletén a félkör alakú helyiségben lehetőségünk lesz több fitnesz­xxxeszközt is beszerezni rekreációs céllal. 

– Mindezeknek természetesen nagyon örültek a kollégák és a munkatársak kiskorú gyermekei is. Annál is inkább, hiszen az ő igényeiket, ötleteiket építettük be a pályázatba. Már az elmúlt esztendőben is pályáztunk, így az idén elért siker, és hogy éppen a karácsonyfánk alá érkezett, külön öröm a hivatalban dolgozó kollektívának. Hamarosan a homlokzatra elhelyezett tábla is hirdeti majd ezt a kitüntető címet – mondta el dr. Neumann Helga jegyző. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában