A jogász válaszol

2022.12.10. 14:00

Az özvegyi jog szabályairól

Az új Ptk.-ban a hagyaték összetételének átalakulása, a család szerkezetében bekövetkezett természetű változások miatt az özvegyi jog szabályai sokat módosultak.

duol.hu

Fotó: Shutterstock

Az új Ptk. ezért a túlélő házastárs, bejegyzett élettárs törvényes öröklési helyzetét megreformálta: a házastárs vagy bejegyzett élettárs csak az elhunyttal közösen lakott lakásra és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakra kap özvegyi jogot. A hagyaték többi részéből a házastárs, bejegyzett élettárs annyit kap, mint amennyit az elhunyt egy gyermeke örököl. Ha a házastárs új házasságot köt, akkor az özvegyi joga nem szűnik meg. A leszármazók a túlélő házastárs haszonélvezeti jogát nem korlátozhatják és nem válthatják meg. A haszon­élvezet megváltása a túlélő házastárssal, bejegyzett élettárssal szemben nem igényelhető a gyerekek által, de az özvegy bármikor kérheti. 

Ha az elhunytnak nincs gyermeke, akkor a házastársa, bejegyzett élettársa nem egyedül lesz örökös, hanem vele együtt örökölnek az örökhagyó szülei is az alábbi rend szerint: A korábban közösen lakott lakást és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakat ebben az esetben is a túlélő házastárs örökli, minden egyéb hagyaték felét a házastárs, másik felét pedig a szülők öröklik egyenlő arányban. 

A szülőket megillető törvényes örökrészen a házastárs­nak, bejegyzett élettársnak nincs haszonélvezeti, özvegyi joga. A szülők egyenlő arányban örökölnek. Ha az egyik szülő meghal, annak a részét egyenlő arányban örökli a túlélő házastárs és a másik szülő. 
A szabályok változásának egyik oka az, hogy az idős szülő gyermeke halálával támogatóját is elveszti, másik pedig az, hogy a szülők gyakran jelentős segítséget nyújtanak gyermekük vagyonának gyarapodásához (lakást, autót vesznek stb.). 
Öröklésből való kiesés: a házastárs nem örököl, ha az elhunyt halálakor nem állt fenn az életközösség, és nyilvánvalónak tűnik, hogy annak visszaállítására nem volt kilátás. A kiesésnek erre az okára az hivatkozhat, aki örökölne az esetben, ha a házastárs kiesik. 
 

Dr. Unger Zsolt
ügyvéd


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában