Kormányhivatal

2022.11.25. 08:00

Kettős fenyegetettség közepette valósul meg a Honvédelmi és Haderő-fejlesztési Program

„Új biztonsági kihívások és a szárazföldi haderőnem” címmel tartott előadást dr. Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség szárazföldi parancsnoka Székesfehérváron, dr. Simon László főispán, a Fejér Megyei Védelmi Bizottság elnöke meghívására.

duol.hu

November 1-jével alakult meg a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnoksága, dr. Lippai Péter dandártábornok vezetésével. A Fejér Megyei Területi Védelmi Bizottság, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete által rendezett, november 22-ei eseményen a résztvevők így első kézből tájékozódhattak a szárazföldi haderőnemről, a biztonsági és katonapolitikai kérdésekről a fehérvári, volt Tiszti Klub színháztermében.

Átfogó előadásában a szárazföldi haderőnem parancsnoka – aki a korábbi években Koszovóban és Afganisztánban is szolgált –, részletesen elemezte a Magyar Honvédség jelenlegi helyzetét és feladatait a hallgatóságnak: a Fejér megyei aktív és nyugállományú rendvédelmi vezetők, a honvédelem ügyét támogató szervezetek, valamint a Területi Védelmi Bizottság tagjai számára. A dandártábornok kiemelte, hogy a déli irányú migrációs biztonsági kihívások és a keleti irányú ukrajnai válsághelyzet jelentette kettős fenyegetettség közepette valósul meg a Honvédelmi és Haderő-fejlesztési Program. Eközben pedig egyre több új feladata, támogató szerepe van a magyar haderőnek, példaként a katonák koronavírus-járvány során végzett munkáját említette.

 

A honvédelem és a haderőfejlesztés emberi oldala hangsúlyos szerepet kapott dr. Lippai Péter dandártábornok előadásában, mert a honvédség szükséges létszámának elérését és az állomány megtartását tartja a legnagyobb kihívásnak. Új korszakhoz érkezett a honvédség, új kihívásokkal, amit előadásának különböző témapontjai hűen tükröztek: Digitális Katonai Program, szimulációs központok felállítása, szintetikus kiképzési környezet (valós + virtuális + konstruktív), honvédjeink külföldi kiképzése, speciális tanfolyamok nálunk más országok katonáinak is, többszintű és egyre sokoldalúbb nemzetközi együttműködés. A tábornok meggyőződése szerint abban, hogy a Magyar Honvédség megfeleljen széles körű feladatainak, kulcsszerephez jutnak a fiatalok.

Az eseményről részletesebb, fotógalériával illusztrált tudósítás a honvedelem.hu oldalon, itt olvasható.

(Fejér Megyei Kormányhivatal – fotó: honvedelem.hu/hmzrinyi.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában