Rudas iskola

2022.11.15. 11:30

Gyorsan, pontosan, helyesen – világbajnokok versengése

Az elmúlt hétvégén a DSZC Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégium adott otthont a Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége által rendezett Dr. Kalotay Kálmán Országos Bajnoki Versenynek. Világbajnokok is részt vettek a rangos seregszemlén.

Szabó Szabolcs

A fiatal tehetségek mellett a szakma legjobbjai mérték össze tudásukat szombaton a Rudasban

A Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége egykori elnökének, dr. Kalotay Kálmán nevét viselő versenyen különböző kategóriákban mérték össze tudásukat a szakma legjobbjai gyorsírásból, gépírásból, szövegszerkesztésből, beszédírásból, valamint jegyzőkönyvvezetésből.

A megnyitón Szemenyei István, Jakabné dr. Zubály Anna és Pocsainé Varga Veronika köszöntötte a versenyzőket a Rudas aulájában

 A szombat reggeli megnyitón a házigazdák részéről Pocsainé Varga Veronika, a Dunaújvárosi SZC főigazgatója, valamint Szemenyei István, a Rudas igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Az országos szövetség elnöke, Jakabné dr. Zubály Anna elmondta, hosszú évtizedek óta az őszi időszakban rendezik meg bajnoki versenyüket, amely a jók és a jobbak szakmai megmérettetése. Az 1925-ben alapított Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége mindig is fontos szerepet tulajdonított a versenyeztetésnek. Kezdetekben gyors- és gépírásból, majd később, a fejlődéssel lépést tartva már más írástechnikai formákkal is kiegészülve. 

Kollárikné Terjéki Krisztina elnökségi tag
Fotós: Fotók: Szabóné Zsedrovtis Enikő

A verseny részleteiről Kollárikné Terjéki Krisztina, a szövetség elnökségi tagja beszélt lapunknak: 
– E bajnoksági fordulóban egyaránt részt vehetnek a tanulók és a már felnőtt versenyzők is. Szoros kapcsolatot ápolunk az Interstenóval, amely a nemzetközi versenyeket szervezi. A mai seregszemle is egyfajta a dobbantó a jelenlévők számára, hiszen, aki itt a legjobbak közé kerül, az képviselheti hazánkat a különböző nemzetközi megmérettetésen, például a világbajnokságon is. A szövetség nagy fájdalma, hogy a gyorsírást és a gépírást is kivették az oktatási rendszerből, ám vannak lelkes tanárok, régi diákok, akik összefogják és képviselik a szakma nemes hagyományait. 
A Rudasban számos világelső is versenyzett. A bajnokság eredményeit később hirdetik ki a szervezők. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában