Csökkentik az emberek terheit

2022.11.10. 14:00

Bővülnek a rácalmási szociális szolgáltatások

A rezsiköltségek jelentős emelkedése miatt nagyon sok család és egyedül élő kerülhet nehéz helyzetbe. Ezért Rácalmás Város Önkormányzatának képviselő-testülete csatlakozott ahhoz az országos kezdeményezéshez, amelynek az a célja, hogy megpróbálja csökkenteni az emberek terheit a jelentősen megemelkedett áram- és fűtésszámlák miatt.

Török Tímea

A megszépült épület gyönyörű társalgója lesz a helyszíne a nappali melegedőnek és később majd az idősek ellátásának is

Fotó: Laczkó Izabella

A kisváros tájékoztatása szerint, ha a kinti levegő hőmérséklete tartósan 10 fok alá süllyed, a szociális központ nagytermében melegedőhelyiséget biztosítanak mindazok számára, akik nem tehetik meg, hogy napközben befűtsék otthonukat. A melegedőhelyiséget a rácalmási lakosok közül bárki igénybe veheti. Reményüket fejezik ki a szociális szakemberek mellett a város döntéshozói is, hogy ezzel a lehetőséggel kicsit könnyebbé tudják tenni a rácalmási rászorulók hétköznapjait. 

Ugyanakkor ez az intézkedés nem érinti a szociális intézmény már működő szolgáltatásait. Ilyen a család- és gyermekjóléti szolgáltatás és a szociális étkeztetés is. Rác­almáson egy családsegítő és két szociális asszisztens látja el a feladatokat. A szociális és mentálhigiénés problémákkal küzdő vagy krízishelyzetben lévő személyeknek, családoknak, nyújtanak segítséget megfelelő szakmai eszközökkel. A problémákhoz, konfliktusokhoz vezető okok megelőzése, az életvezetési képességek megőrzése érdekében prevenciós tevékenységet végeznek. 
A szociális étkeztetés keretében azoknak biztosítanak napi egyszeri meleg ebédet, akik egészségi, szociális vagy más ok miatt nem tudnak átmenetileg vagy tartósan önmagukról gondoskodni. Az arra rászorulóknak – orvosi javaslat alapján – az ebéd házhoz szállítását az önkormányzat biztosítja. A gondozónők figyelemmel kísérik gondozottjaik mindennapi életét. 
A város önkormányzata lehetővé tette, hogy a megszé­pült épület helyet adjon új szociális ellátási formák – a házi segítségnyújtás, idősek nappali ellátása – bevezetésére is. Ezeket két szakaszban tervezik bevezetni. 2023 januárjától házi segítségnyújtás – otthongondozás – keretében új szociális gondozó áll munkába, majd az önkormányzat 2023. év első félévében az idősek nappali ellátásával szeretné tovább bővíteni szociális szolgáltatását. 

A melegedő tervezett nyitvatartása

Hétfőn 7 óra 30 perctől délután 15 óráig, kedden szintén 7 óra 30 perctől 15 óráig, szerdán reggel 7 óra 30 perctől 16 óra 30 percig lesz nyitva a helyiség. Csütörtök reggel 7 óra 30 perctől délután 15 óráig, pénteken pedig 7 óra 30 perctől 12 óráig lesz nyitva. Érdeklődni a helyszínen, a Rác­almási Szociális Központban lehet, amely Rácalmáson a Széchenyi tér 19. szám alatt található, a régi városháza épületében. Telefonon is lehet informálódni Vass Erika családsegítőnél a 06-25/440-440 és +36-30/964-8852 számokon vagy Kovács-Kerekes Fanni szociális asszisztensnél a 06-25/440-018 és +36-30/589-3357 számokon és Sárosi Gáborné szociális asszisztensnél 06-25/507-068 vagy a +36-30/960-0223 telefonszámon. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában