Elektromos eredetű tüzek veszélye

2022.11.15. 10:00

A szakemberek bemutatóval ismertették a legfontosabb tudnivalókat

Az elektromos eredetű tüzek veszélyeire, megelőzésük módszereire hívta fel a figyelmet november 9-én közös sajtótájékoztatón a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az E.ON Hungária Csoport.

Molnár Emese

Fotó: Shutterstock

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központban tartott rendezvényen a két szervezet szakemberei bemutatóval egybekötve ismertették a legfontosabb tudnivalókat. Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főfelügyelője elmondta, évente átlagosan 6500–7000 lakástűz keletkezik Magyarországon, amelyek közül sok valamilyen elektromos hibára vezethető vissza. A problémát egyebek mellett okozhatják régi, a mainál jóval kisebb igénybevételre tervezett elektromos vezetékek, helytelenül használt hosszabbítók, nem megbízható forrásból beszerzett berendezések, valamint feleslegesen bedugva hagyott, túlhevült készülékek. 

A sajtótájékoztatót követően a szakemberek egy bemutatófalon szemléltették, mi is történik akkor, ha a régi, elavult vezetékeket és kötéseket túlterhelik. Egy átlagos lakás elavult elektromos hálózatát modellező falon kötődoboz, konnektor, kismegszakító, lámpa és kapcsoló kapott helyet. Hőkamerával folyamatosan nyomon lehetett követni, hogyan melegszenek a vezetékek. Nem kellett hozzá sok idő és 134 Celsius-fokon füstölni kezdett az egyik elavult kötés. A tűzoltók bemutatták azt is, hogy összetekert állapotban nem szerencsés használni a hosszabbítót, az eszköz ugyanis ilyenkor felmelegszik, és tűzveszélyessé válik. Az elhangzottakból és a látottakból kiderült: az elektromos tüzek elkerülése érdekében a régebben épült otthonok elektromos hálózatát ajánlott felújítani, emellett egy, a plafon közepére felszerelt füstérzékelő pedig egyenesen életmentő lehet. 

Vezető képünk illusztráció.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában