Összefoglaló

2022.11.30. 07:00

A Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács őszi ülését tartotta

A jövő évi tervek közt kiemelt terület lesz a munkaerő, a szakképzettség alapos felmérése, területfejlesztési lehetőségei is, például az oktatási intézmények bevonásával. A fejlesztési tanács dunaföldvári üléséről a part-oldalak.hu online felületen olvashattuk az alábbi összefoglalót.

Forrás: part-oldalak.hu

A fejlesztési tanács múlt hétfői ülésén az idei év értékeléséről és a további tervekről is szó volt Dunaföldváron

Fotó: : Kiss András Kristóf

A Vár étteremben tartotta őszi ülését a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács az elmúlt héten. Az évi munka értékeléséről és a jövő évi feladatokról volt szó. 

Miért is jött létre a tanács? 
2020-ban alakult, Dunaföldvár a központja. Horváth Zsolt polgármester, a rendezvény házigazdája elmondta, hogy három megye 99 települése a tagja, közte a Dunaújvárosi járásból Daruszentmiklós, Előszállás és Nagykarácsony. Azzal a céllal jött létre, hogy feltérképezze és éljen mindazokkal a lehetőségekkel, amelyeket az épülő Paks II. nagyberuházás biztosít a régió számára a fejlődés, az együttműködés terén, illetve a térség miképpen tud részt venni a beruházásban az elkövetkező évek során. Az érintett területek nagyon széles skálát mutatnak. Például a kisvállalkozások bevonása, a munkaerőpiac lehetőségei, a szakképzés, az oktatás igazodása az erőmű igényeihez. De kiterjed az infrastruktúra, az idegenforgalom fejlesztésére is. 

Már van helyi példa is 
Horváth Zsolt megemlítette, hogy a fejlesztés keretei közt készült el a Bölcske utca szenny­víz- és vízhálózatának modernizálása, a Dunaföldvár, Bölcske, Madocsa összekötő út felújítása. A jövőben Dunaföldvár például a szakképzés, a helyi vállalkozások, a munkaerő, a közlekedés és az idegenforgalom terén tud kapcsolódni a programhoz. 

Sikeres a kezdet 
Dr. Mikulás Brigitta elnök asszony beszédében már konkrét eredményekről tudott beszámolni a két év munkája kapcsán. A tavaszi választások után megalakult új kormány továbbra is fontosnak tartja a tanács munkáját, bizonyos területeken módosítások várhatók, személyi változásokra is sor került. A jövő évi tervek közt kiemelt terület lesz a munkaerő, a szakképzettség alapos felmérése, területfejlesztési lehetőségei is, például az oktatási intézmények bevonásával. Továbbá a Duna mint hajózható vízi út jobb kihasználása. Részben ehhez kötődően a turizmus, az idegenforgalom lehetőségeinek bővítése. Az említett területek mindegyike érinti városunkat is. Az elnök asszony megjegyezte, hogy az uniós támogatások folyamatossága nagymértékben elősegítené a tanács céljainak megvalósítását. Fontos megjegyezni, hogy az érintett települések közt több is van, amely nem közvetlenül a folyóparton fekszik, például Kiskőrös, Simontornya, Gyönk, tehát a program bizonyos értelemben Közép-Magyarországot öleli fel. A tanács hosszú távú tervek alapján dolgozik. Bizonyos külső tényezők viszont akaratlanul is befolyásolhatják a munkáját, ilyen a Covid-járvány vagy az energiaválság, a növekvő infláció.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában