Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeznek vidéken

2022.10.21. 14:00

Ünnepi műsorok mellett emlékműavatás is lesz

A magyar nép sztálinista terror elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca a XX. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. Az 1956-os hősökre emlékezünk a hétvégén a településeken. Lássuk a megemlékezések pontos dátumát, helyszínét.

DH-összeállítás

Kisapostagon a kopjafánál volt tavaly is a megemlékezés. Idén is oda várják a falubelieket Fotó: Horváth László

Dunaújvárosban a koszorúzással egybekötött megem­lékezést október 23-án, vasárnap, az ’56-os temetői kop­jafánál tartják meg. A 9 órakor kezdődő ünnepségre a Széchenyi István Gimnázium diákjai műsorral készülnek. Ezután délelőtt 11 órakor a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában rendezik meg az önkormányzati ünnepséget, ahol sor kerül a Dunaújvárosért díj átadására is. Az eseményen a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes lép fel. 
Mezőfalván október 23-án, vasárnap, 16 órakor a Spar áruház melletti parkban ünnepi műsorral és Rohonczi ROHO István szobrászművész köztéri alkotásának felavatásával emlékeznek a mezőfalviak. Ünnepi beszédet mond Masinka Csabáné alpolgármester. Műsort ad Polgár Lilla és Farkas Erik. 

Baracson október 23-án 11 órakor a templomosi temetőben emlékezhetünk a forradalomra és szabadságharcra. A programban Várai Róbert polgármester mond beszédet, majd koszorút helyeznek el Farkas István sírjánál. 

Nagyvenyimen október 21-én, pénteken, 11 órától az iskola tornatermében emlékezhetünk a Kossuth Lajos Általános Iskola tanulóinak előadásával. A hősök emléktábláját Vargáné Kaiser Katalin polgármester és Takácsné dr. Gécs Anita jegyző koszorúzza meg. 

Kisapostagon október 21-én, pénteken, délután 16 órakor a kopjafánál tartják az ünnepséget. Beszédet mond Márkli János alpolgármester. Stermeczki András evangélikus lelkész áldást mond. Elhelyezik a megemlékezés virágait az önkormányzat, a nyugdíjasok, a Schalbert Alapítvány és a nemzetőrség képviselői. Verset mondanak az újonnan megalakult Kisapostagi Ifjúsági Klub tagjai, valamint a nyugdíjasklub tagjai. Énekel a Lilaakác Dalkör. 

A XX. századi magyar történelem egyik meghatározó eseménye volt ez a forradalom és szabadságharc

Adonyban október 23-án dél­előtt 10 óra 15 pertől tartják az Országzászló emlékműnél a megemlékezést. Ünnepi beszédet mond Ronyecz Péter polgármester, majd a Szent István Általános Iskola verses műsorát tekinthetik meg az érdeklődők. 

Kulcson hagyományosan fáklyás felvonulással és ünnepi műsorral emlékeznek az 1956-os forradalomra és szabadságharcra. Délután 17 óra 30 percre hirdették meg a gyülekezőt a szervezők a polgármesteri hivatal elé. Innen indul a fáklyás menet a temetőnél található Büszkeségpontra, ahol a résztvevők Jobb Gyula ünnepi beszéde után a Fekete István Általános Iskola diákjainak műsorát nézhetik meg. 

Rácalmáson a nemzeti ünnep emlékének tiszteletére szervezett program október 21-én 17 órakor a művelődési ház nagytermében lesz. A megemlékezés ezt követően a Millenniumi-tónál elhelyezett emlékműnél koszorúzással folytatódik majd, ahova az ünneplő közönség fáklyás menetben sétál át. 

Daruszentmiklóson és Nagykarácsonyban az általános iskolások számára rendeznek október 23-i megemlékezéseket az intézmények keretein belül. 

Előszálláson a forradalmi eseményekre való vissza­tekintést a művelődési házban tartják meg október 21-én, pénteken, 18 órai kezdettel. Az összegyűltek a helyi ­Árpád Fejedelem-általános iskola nyolcadikosainak műsorát láthatják. Majd az ünnepi beszédet Farkas Imre, a település polgármestere mondja el. 

Dunaföldváron a megemlékezést a művelődési központban tartják október 23-án 10 órai kezdettel. Az ünnepi műsort a Magyar László Gimnázium diákjai mutatják be. A forradalom máig érvényes üzenetéről Horváth Zsolt polgármester fog beszélni az odasereglő polgároknak. Az esemény utáni koszorúzásra a városháza homlokzatánál kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában