Kisállat simogatás, madárgyűrűzés

2022.10.15. 15:30

Tematikus nap az arborétumban

Harmadszor vendégeskedtek a Baracsi úton lévő arborétumban a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberei. A nemzeti parkkal még tavaly kötött együttműködési megállapodást Dunaújváros önkormányzata és a DVG Zrt.

Agárdy Csaba

Fotó: Ihász Martin

- Pénteken tematikus napon vehettek részt a város diákjai az  arborétumban. A Széchenyi István Gimnáziumból, a Pannon Oktatási Központból és a Dunaújvárosi SZC Lorántffy Zsuzsanna Technikum és Kollégiumból hívtunk meg tanulókat. A tanárokat arra kértük, olyan diákokkal jöjjenek, akik érdeklődnek a természet iránt. Több érdekes program várta a résztvevőket, köztük a kisállat simogatás, a madárgyűrűzés is – tudtuk meg Orosz Csabától, az önkormányzat közbiztonsági és környezetvédelmi bizottságának elnökétől.

A gyűrűzéssel kapcsolatban Mészáros László, a DVG Zrt. erdészeti vezetője hozzátette, annak lényege a madár nemének, méretének, fejlődésének meghatározása.

- Egy érdekes statisztikával tudok szolgálni. Tavasszal öt faj több mint harminc madarát gyűrűztük meg, most csak hármat. Ennek oka a szárazság, hiszen az arborétum patakjában alig van víz, ezért a madarak olyan helyre költöztek, ahol több vizet találnak a megélhetésükhöz, mint nálunk.

A fejlesztésekkel kapcsolatban Orosz Csaba elmondta, kerítéssel választják el egymástól az önkormányzat vendégházát és az arborétumot, valamint bekerítik az egész területet. (Érdemes megemlíteni, hogy az állatállomány is gyarapodik, nemrégiben kis nyuszik születtek, és két törpe kecske is világra jött.)

- Az utóbbi időkben sok volt a teljesen felfoghatatlan rongálás. Első lépésként bekerítjük a területet, ezzel jól haladunk a Kösz Hankook! programnak köszönhetően. A gyártól kétmillió forint segítséget kaptunk erre a célra. Egy másik cég, amely névtelenségét kéri, mert a támogatást tartja fontosnak, és nem a hírverést, háromszázezer forint értékben munkával segítette a kerítés elkészültét. Ha ezzel meg leszünk, akkor a biztonság érdekében bekamerázzuk a területet. Most önkéntes napot szervezünk, új padokat létesítünk, ez a folyamat már elkezdődött. Terveink között van egy mezítlábas park létesítése, ahol homokos, térköves, kavicsos burkolatokon sétálhatnak majd mezítláb a gyerekek. Célunk, hogy az arborétum erdei iskola jellegét kihangsúlyozzuk – fejezte be beszélgetésünket a képviselő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában