Sajtóközlemény

2022.10.06. 17:00

Steiner Attila: Újra négy blokkal működik a Paksi Atomerőmű

A kormány célja, hogy az energiaválságban is garantálja az ellátásbiztonságot és alacsonyan tartsa a lakossági energiaárakat. Miközben Európa egyes részein az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt az energia elérhetőségében rendszeres fennakadásoktól lehet tartani és drasztikusan megemelkedett az energiahordozók világpiaci ára, hazánkban biztosított a folyamatos ellátás és az atomenergia jelenti az olcsóbb áram garanciáját.

duol.hu

Fotó: Földi D. Attila/Világgazdaság

A rezsicsökkentésnek köszönhetően Európában Magyarországon a második legalacsonyabb az áram ára.  A Paksi Atomerőmű 1. blokkjának éves nagy karbantartása rendben lezajlott, az erőmű minden blokkja zavartalanul üzemel – jelentette be Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár.

 A Paksi Atomerőmű a hazai villamosenergia-termelés közel felét adja, ezzel stratégiai szerepet játszik a hazai áramellátásban és a külföldi kitettségek mérséklésében, a rezsicsökkentés fenntartásában és nélkülözhetetlen a klímasemlegességi célok elérésében is.

 Az erőmű 1. blokkjának éves nagy karbantartása augusztus elején kezdődött, melynek része volt többek közt a reaktortartály és a főberendezések ciklikus vizsgálata is. A blokk leállítását, indítását és a fűtőelemcserével, karbantartással kapcsolatos valamennyi tevékenységet az Országos Atomenergia Hivatal felügyelte. A visszaindítás a tegnapi napon megkezdődött, így az atomerőmű mind a négy blokkja ismét üzemel. A Paksi Atomerőműben az előírásoknak megfelelő üzemanyagtartalék rendelkezésre áll, az üzemanyag szállítása a terveknek megfelelően történik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában