Nyitott hét és pályaorientációs nap a Pannon Oktatási Központ kínálatában

2022.10.18. 11:30

Nem csak csábítanak, arról is gondoskodnak, hogyan tovább

Meglehetősen sűrű napokat éltek meg a Pannon Oktatási Központ munkatársai az elmúlt héten. A szombati pályaorientációs napot megelőzően egész héten nyitott kapukkal várták az érdeklődőket. Ez az időszak nemcsak arról szólt, hogy minél több diákot csábítsanak iskolájukba, hanem arról is, hogy a megfelelő folytatásról gondoskodjanak a végzősöknek.

Balla Tibor

Nem véletlenül olyan népszerű az iskola biológia-kémia szakiránya, látványos előadások színesítik a tanórákat Fotó: POK

Dunaújváros - Baráth Gyula nevelési igazgatóhelyettestől megtudtuk, nyílt hetük volt az iskolában, bár ez nem számít különlegesnek, hiszen nyílt iskolaként aposztrofálják magukat, bárki bármikor bemehet órát hallgatni. Ezen a héten minden napra más-más iskolát vártak. Meglehetősen komoly volt az érdeklődés, az iskola biológia-kémia tagozata továbbra is óriási népszerűségnek örvend. De hasonló nagyságrendben érkeztek angol- vagy matematika-, informatikaórát látogatni. 

A lényeg, hogy a gyerekek tájékozódjanak

Előadások is elhangzottak, Kiss Tibor genetika, Árgyelán Emese geogebra előadást tartott például. Még az is megesett, hogy olyankor érkeztek biológia-kémia iránt érdeklődni, amikor nem volt olyan óra, de Dóra Ádám ennek a nyolc embernek tartott egy külön kísérleti órát. Egyébként sem bemutató órákat tartanak, azt szeretnék, ha az érdeklődők a természetes közeget ismernék meg, ahogy a hétköznapok zajlanak. Az előző hét szombatján volt a családi napjuk, ami a saját diákjaiknak és szüleiknek szólt. Igyekeznek mindenkire figyelni, mindenkinek programot kínálni. Az igazgatóhelyettes örömmel számolt be arról, hogy sokkal többen érdeklődnek, mint ahányan elférnek. 


Pályaválasztási orientációs napra minden intézménynek van lehetősége minden évben, tájékoztatta lapunkat Pleszné Antal Ágnes szervezési és koordinációs igazgatóhelyettes. A tanítás nélküli munkanapra meghívtak számos egyetemet – többnyire olyanokat, ahová jelentkezni szoktak tőlük a diákok –, hogy mutatkozzanak be, és elég sokan el is fogadták a meghívást, de akadtak olyanok is, akik már nem találtak erre szabad kapacitást. Sokan egy későbbi alkalommal tartanak bemutatót. Talán kissé szokatlannak tűnik, de a kor kihívásait tükrözi, hogy a külföldi tanulás lehetőségeiről is volt előadás. Jelentős érdeklődés mellett a dániai és holland egyetemek kínálatát ismerhették meg az iskola diákjai, beleértve az ösztöndíj-lehetőségeket is. Akit pedig komolyabban érdekelt a téma, személyes segítséget is kaphatott az előadótól. 

Jelentős érdeklődés mellett zajlott a pályaorientációs nap a Pannon Oktatási Központban Fotó: POK

A nap folyamán megismerhették az ELTE teljes palettáját, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi és Mérnökkarát, a PTE hallgatói beszámolót tartott, illetve egy előadást hozott az Extrém sugarak és felhasználásuk témakörben, az NKE Rendészettudományi Kar hallgatói beszámolóján is komoly érdeklődés volt. Bemutatkozott a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara, a PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara, az Információs technológiai és Bionikai Kara is. A Kodolányi János Egyetem rektora, dr. H.C. Szabó Péter PhD tartott előadást, prof. dr. Lente Gábor, a Pécsi Tudományegyetem munkatársa pedig a tömegpusztító fegyverekről. 

Az ország több részéről érkeztek az egyetemekről az előadók, hogy bemutassák kínálatukat Fotó: POK

Mindez azt jelentette, hogy hét zsúfolt tanteremben és az udvaron is zajlottak az események. Az igazgatóhelyettes elmondta, a nap lényege az volt, hogy a gyerekek tájékozottak legyenek, hogy tudjanak mi alapján dönteni, hogy merre orientálódjanak. Erre nem csak ezt a napot használják fel, csütörtökön például a Pécsi Tudományegyetem nyílt napjára tucatnyi diákjuk utazott tájékozódni a lehetőségekről, de egy másik napon az osztályfőnök utazott velük, hogy szemináriumokon, előadásokon vegyenek részt. A teljesség igénye nélkül anglisztikai, pszichológiai, kommunikációs és média, informatika, építészet, közgazdaságtudományi előadásokat hallgattak. Tavaly Szegedre szerveztek hasonló kirándulást. 
Ezek az alkalmak arra is jók, hogy tisztán lássanak, kiderülhessen az is, hogy az a szak nem pontosan olyan, mint elképzelték, és másfelé kell nézelődniük. Merthogy ez egy meglévő, komoly probléma, hogy nem feltétlenül tudják, merrefelé tanuljanak tovább. Erre nyújtott megoldást két előadás is, Kissné Bercki Re­náta Erősségek feltárása címmel és Maczó Edit pályaválasztási- és karriercoach előadása segített eligazodni a diákoknak saját vágyaik és elképzeléseik között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában