A füstérzékelő életet menthet

2022.10.07. 10:00

Kilenc hónap alatt 241 lakástűz Fejér megyében

Fejér megyében idén már 241 lakás gyulladt ki. A lakástüzek következtében 21 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett. Lakástűzben két ember vesztette életét a megyében. Leggyakrabban idős emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeztek be.

Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fotó: Shutterstock

A tűzoltók az égő épületekből 20 embert mentettek ki. A lángok megfékezése átlagosan negyven percet vett igénybe. A leghosszabb beavatkozás áprilisban történt Sukorón, ahol egy nádtetős hétvégi ház gyulladt ki, és a tűz oltása az utómunkálatokkal együtt tíz órán át tartott. A lakástüzek harminckét százalékát tíz percen belül eloltották a tűzoltók. A háromnegyed év során a megyében keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 172 órára volt szükség, az égő épületekhez 548 tűzoltójármű vonult. Az épületekben összesen 48 ezer négyzetméternyi terület égett le.

Kéményben 24 alkalommal keletkezett a tűz, de gyakori volt, hogy a konyhában, a hálóban, tárolóban, vagy a nappaliban csaptak fel a lángok. A legtöbb lakástűz elektromos problémára, nyílt láng használatára, a fűtés hibáira, főzésre, vagy dohányzásra vezethető vissza. Kilenc épület oltásakor gázpalackok jelenléte nehezítette a beavatkozást.

Lakástüzeknél az egyik legnagyobb veszélyt a keletkező füst belégzése jelenti, ezért a sérülések és a tragikus tűzesetek megelőzése érdekében javasolt otthonunkban füstérzékelőt beszerezni, amely a szoba közepén a plafonra szerelve a tűz keletkezésének legelején jelez, amikor még van idő kimenekülni és a tűzoltókat értesíteni. A legbiztonságosabb, ha úgy vágunk neki a fűtési szezonnak, hogy előtte egy szakember ellenőrizte a fűtőeszközünket, és egy kéményseprő megvizsgálta a kéményünket. Magánszemélyek számára ingyenes a kéményseprés, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő.

Hibás vagy szabálytalan kémény működtetése esetén kéménytűz és szén-monoxid-mérgezés következhet be. Szeptember végéig 24 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a tűzoltókat Fejér megyében, 4 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést. A hasonló balesetek megelőzése érdekében minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő mellé javasolt szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában