Dunaföldvár

2022.10.25. 08:00

Előretekintve ünnepeltek

BaT

Koszorúban álltak a megemlékező helybéliek az emléktáblánál

Fotó: Balogh Tamás

Az 1956-os forradalomra emlékeztető eseményt a Magyar László Gimnázium diákjai által a művelődési ház színháztermében bemutatott műsor tette teljessé október 23-án. Horváth Zsolt polgármester mondta el a forradalomra és annak hatásaira emlékeztető gondolatait, amiből idézünk: 
– 1956. október 23-án az egyetemisták és a hozzájuk csatlakozók kimondták, hogy legyen egy új kezdet. Elég volt a megalázottságból, a kiszolgáltatottságból, a perekből, az elhurcolásokból, és valami mást akartak. Végiggondolták és cselekedtek. Az emberek az életükkel játszottak Budapesten és vidéken egyaránt. November 3-án egy kétszázezres hadsereg lépett a mi hazánk szent földjére, hogy eltapossák a szabadságunkat. November 10-éig bevégezték a szörnyű cselekményüket. Most azért jöttünk össze, hogy azokra emlékezzünk, akik az életüket adták a nemzetünk szabadságáért. 

A gimnázium diákjainak a műsorát láthatták Fotók: a szerző

– Ma úgy kell forradalmárnak lenni, hogy az előbbit megőrizve megtervezhessük a közös jövőnket. Milyen emberekké kell válnunk? Hazaszeretővé és tenni akaróvá, mint akik nemcsak magunkban gondolkoznak, hanem az őket körülvevő közösségben is. Nehéz időszak következik, ezért kemény embereket kell nevelnünk, hogy tovább tudjuk építeni a társadalmunkat. 

Barack Obama mondta a mi forradalmunk eltiprásáról: „A magyar felkelés letöréséhez több mint kétszázezer szovjet katona kellett, de a magyar nemzet szellemét és reményét nem lehetett legyőzni.” Továbbra is őrizzük meg ezeket az értékeinket. 

A megemlékezés után az összegyűltek a polgármesteri hivatal falán helyezték el koszorúikat, virágaikat. Így emlékeztek meg a két helyi hősről is az 1956. november 4-én hősi halált halt Dubicz Sándor és Györkő Árpád tiszteletére kihelyezett márványtáblánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában