Visszatért a Pálhalmán nagy hagyományokkal rendelkező börtönszínház

2022.10.15. 20:01

Dráma a börtönben: Tízparancsolat - videóval

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zeneművész támogatásával újraéled a börtönszínház.

duol.hu

2022. októberében tíz büntetés-végrehajtási intézetben tíz színdarabot adnak elő fogvatartottak a bibliai Tízparancsolat témakörében. A program országos bemutatójára a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben került sor 2022. október 14-én, ahol a fogvatartottak által előadott darabot hozzátartozóik is megtekinthették, olvasható a BvOP közleményében.

Fotók: BvOP

A program érdekessége, hogy a kiválasztott tíz börtönben a fogvatartottak saját maguk írták meg az adott parancsolatról szóló színdarabjaikat, amely kreatív tevékenységükben reintegrációs tisztjeink és más szakemberek segítették őket művészetterápiás, illetve drámapedagógiai módszerek alkalmazásával. A színművek megvalósítása mellett, a parancsolatok képzőművészeti (rajz, grafika, festmény) és irodalmi alkotásokra (vers, novella) is sarkallták az elítélteket. A tíz különálló előadás önállóan is megállja a helyét, de együtt egy hangsúlyos üzenetet közvetítenek arról, hogy fogvatartottként mit jelent a Tízparancsolat tanítása.

 

A színdarabok zenei mentora Várnagy Andrea zongoraművész a produkciókban a tőle megszokott energiával és kreativitással fejezi ki a zene iránti szeretetét, valamint feltételek nélküli hitét az emberekben és a művészet erejében. A resztoratív elemeket tartalmazó projekt megvalósításának célja leginkább az, hogy az embereknek megmutassuk: a büntetés-végrehajtási intézetek falai mögött élők méltók lehetnek arra, hogy a társadalom visszafogadja őket, az emberek bizalmát visszanyerjék.

 

A büntetés-végrehajtási szervezet feladata a biztonságos fogvatartás és az elítéltek társadalomba való sikeres visszailleszkedésének elősegítése. Célunk a fogvatartottak méltóságának, önbecsülésének fenntartása és erősítése, melyet egyebek mellett művészetterápiával igyekszünk megvalósítani. Minden hazai börtönben működik irodalmi- és színjátszó szakkör, amely a drámapedagógia eszközeit felhasználva a szabadidő hasznos eltöltése mellett a fogvatartottak ön- és emberismeretét, érzelmi intelligenciáját is erősíti.

Az előadásoknak az alábbi büntetés-végrehajtási intézetek adnak helyt:

Első parancsolat:            Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

Második parancsolat:     Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet

Harmadik parancsolat:   Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Negyedik parancsolat:   Fiatalkorúak Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, Tököl

Ötödik parancsolat:       Szegedi Fegyház és Börtön

Hatodik parancsolat:     Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, Mélykút

Hetedik parancsolat:     Váci Fegyház és Börtön

Nyolcadik parancsolat:  Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Kilencedik parancsolat: Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

Tizedik parancsolat:       Kalocsai Fegyház és Börtön

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában