Állatok világnapja

2022.10.05. 11:30

Állati jó programok voltak a világnapon az iskolákban

Az egyik legkedvesebb jeles napot ünnepelte a világ tegnap. Ez nem más, mint az állatok világnapja, amikor is szervezetek és állatszeretők sokasága fordít különös figyelmet a Föld különféle állataira, azok jólétére és jogaira.

Szente Patrícia

Az egyik legkedvesebb jeles napot ünnepelte a világ tegnap. Ez nem más, mint az állatok világnapja, amikor is szervezetek és állatszeretők, állatmentők sokasága fordít különös figyelmet a Föld különféle állataira, azok jólétére és jogaira. Így tették ezt például a Vasvári iskolában is az intézmény ünnepi hetének részeként tegnap délelőtt. Hegedűs Zsolt segítségével és irányításával például az Argó nevű kutyájával is megismerkedhettek a gyerekek (képünkön).

Fotó: LI

Az állatok világnapját 1931 óta ünnepelik október 4-én, Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének emléknapján. Ezen a napon az ország számos pontján rendeznek izgalmas, állatos eseményeket, gyűjtéseket, így Dunaújvárosban is megannyi, világnapi rendezvénnyel hívják fel a figyelmet az állatvédelemre. 
 

A kisdiákok örömére a Móricz Zsigmond Általános Iskola alsó tagozatosainak tartott előadást a Duna Dog Center Kutyaiskola hétfőn. Az interaktív műsorral a gyermekek szórakozás közben tanulhattak a felelős állattartásról. Az iskola gyűjtést is szervezett a Dunaújvárosi Állatvédő Egyesület részére, az adományokat pedig kedden délután adták át a DÁV számára. A gyűjtéssel a gyermekek figyelmét is fel szerették volna hívni arra, milyen fontos a menhelyi állatok támogatása. 

A gyermekek ilyen programokon, szórakozás közben tanulhatnak a legtöbbet a felelős állattartásról Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap 

A Vasvári Pál Általános Iskola szintén kutyás bemutatóval készült a Vasvári-hét harmadik napján az 1. és 2. évfolyamosok számára, ahol szintén a Duna Dog Center tartott előadást az állatvédelemről, játékos formában. A 3. és 4. osztályhoz pedig Fodor Szabina főtörzsőrmester érkezett Hegedűs Zsolttal és Deák Mihállyal, a Fejér Megyei Kutató Mentő Alapítvány oszlopos tagjaival, akik személykereső kutyáikat hozták el a gyerekeknek. A rendőrkutyás előadás célja, hogy a diákok betekintést nyerjenek a szolgálati kutyák mindennapjaiba. A keresőmunka folyamatának bemutatása által az alsósok megismerhették, hogyan göngyölíti fel a rendőrség a különböző bűnügyeket, és hogyan találják meg az eltűnt személyeket a kutyák segítségével. 

Pozitív tapasztalat a kutya és az ember kapcsolatáról

Fodor Szabina, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság főtörzs­őrmestere elmondta, az ehhez hasonló bemutatók alkalmával a gyermekek nemcsak szórakozva ismerhetik meg a rendőrkutyák munkáját, de pozitív tapasztalatot is szerezhetnek a kutya és az ember kapcsolatáról. Hozzátette, az előadások után mindig sok iskolás keresi meg őket azzal az elhatározással, hogy kutyás rendőr lesz, ami mindig örömmel tölti el őket. 

Az állatok világnapja alkalmából adománygyűjtéssel egybekötött kisállat-bemutatót tartott kedden a Szabó Magda református tagintézmény, de gyűjtést szervezett a Dózsa György Általános Iskola is a FÁDA állatvédő szervezet számára, amelyre október 7-ig várják a felajánlásokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában