Politikusok, intézmények, civil szervezetek képviselői koszorúztak

2022.10.06. 18:19

A hősökre emlékeztünk a nemzeti gyásznapon

Az aradi vértanúkra emlékeztünk ma. 1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc tizenhárom honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét. Dunaújvárosban az 1848-as emlékműnél volt koszorúzás.

Agárdy Csaba

Fotó: Ihasz Martin

A magyar kormány 2001. november 24-én nemzeti gyásznappá nyilvánította október 6-át. Ezen a napon az állami lobogót félárbocra eresztik, a középületekre kitűzik a gyászlobogót, az iskolákban megemlékezéseket tartanak.

Aradon 1849. szeptember 26-án tizenhárom tábornokot és egy ezredest ítéltek halálra felségsértés és lázadás miatt. Haynau ezt szeptember 30-án hagyta jóvá, de végül tizenhárom embert végeztek ki, mert Gáspár Andrásnak, Ferenc József egykori lovaglómesterének büntetését börtönre változtatták. Aradon október 6-án végezték ki a 13 honvédtábornokot: Aulich Lajost, Damjanich Jánost, Dessewffy Arisztidot, Kiss Ernőt, Kné­zich Károlyt, Láhner (Lahner) Györgyöt, Lázár Vilmost, Leiningen-Westerburg Károlyt, Nagysándor Józsefet, Poeltenberg Ernőt, Schweidel Józsefet, Török Ignácot és Vécsey Károlyt. Kisst, Schweidelt, Dessewffyt és Lázárt agyonlőtték, a többieket felakasztották, ami főleg egy katonatiszt esetében nagy megaláztatás, abban az időben az akasztásnak becstelenítő jellege volt, korábban inkább csak köztörvényeseknél alkalmazták. 

Az aradiak vértanúkká lettek – rájuk emlékeztünk tegnap. Az emlékműnél Tóth Veronika sajtóreferens köszöntötte a megjelenteket az önkormányzat részéről, és rövid történeti áttekintést tett, majd mindenkit megkért arra, hogy közösen énekeljék el a Himnuszt.

Ezután Gasparik Gábor színművész szavalta el Juhász Gyula Vértanúink című versét.

A vers után következtek a koszorúzások, először Dunaújváros polgármestere, Pintér Tamás és jegyzője, dr. Molnár Attila tisztelget a hősök előtt. A koszorúzók között volt dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő, aki Szepessy Gergővel, a Fidesz dunaújvárosi elnökével közösen helyezte el az emlékműnél a koszorút.

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság nevében Suszter Tamás alezredes kapitányságvezető és Törköly László alezredes kapitányságvezető-helyettes koszorúzott.

Rajtuk kívül több dunaújvárosi intézmény és civil szervezett képviselője helyezte el az emlékműnél a tisztelet virágait. A Szózat közös eléneklésével zárult az emlékezés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában