A jogász válaszol

2022.10.01. 18:00

A házasság megszűnése

A házasság megszűnhet az egyik házastárs halálával, vagy bírósági felbontással. Amennyiben a házasságot a felek közös megegyezéssel kívánják felbontani, nyilatkozniuk kell, hogy a házaséletük teljesen és helyrehozhatatlanul megromlott.

duol.hu

Fotó: Shutterstock

A nyilatkozatnak végleges akarat elhatározáson alapulónak, egyezőnek és befolyásmentesnek kell lennie. 
Véglegesnek tekinthető az elhatározás, ha a házastársak a járulékos kérdésekben megegyeztek és egyezségüket a bíróság jóváhagyta. A feleknek meg kell egyezniük a közös gyermek tekintetében a szülői felügyelet gyakorlása, a gyermek tartása, a különélő szülő és gyermek közötti kapcsolattartás, igény esetén házastársi tartás, a házastársi közös lakás tekintetében. 
A per keresetlevéllel kezdeményezhető annál a bíróságnál, ahol az alperes lakik. A keresetet azon bírósághoz is be lehet nyújtani, amelynek területén a házastársak utolsó közös lakóhelye volt. Ha a házassági pernek sem az alperes lakóhelye, sem a házastársak utolsó közös lakóhelye szerint nincsen illetékes belföldi bírósága, a perre a Pesti Központi Kerületi Bíróság az illetékes. Jelenleg a házasság felbontása iránti keresetlevélen 30 ezer forintot kell illetékbélyegben leróni és csatolni a jogszabályban meghatározott iratokat. 
 

Az első tárgyaláson a házastársaknak személyesen meg kell jelenniük. Fontos, hogy a felperes személyes megjelenése az első tárgyaláson kötelező. Ha nem jelenik meg az első tárgyaláson, a bíróság a pert megszünteti. Az első tárgyalás után már van mód arra, hogy csak jogi képviselője legyen jelen. 
A bíróság az első tárgyaláson megkísérli a felek kibékítését. Ha sikerül, a per megszűnik. Ha a békítés nem jár sikerrel, akkor a bíróság elhalasztja a tárgyalást és egyúttal felhívja a feleket, hogy ha szeretnék kérni az eljárás folytatását, akkor erre vonatkozóan három hónapon belül írásban egy kérelmet kell benyújtaniuk. Ha ilyen kérelem nem érkezik a fent említett határidőn belül, akkor a per megszűnik. 
 

Dr. Unger Zsolt
ügyvéd


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában