Hulladékgazdálkodás

2022.09.15. 16:00

Visszaváltják majd a flakont, dobozt

A dobozt és a flakont 2025-től visszaváltják. Ausztriában 2025-től visszaválthatók lesznek a műanyag flakonok és italos alumíniumdobozok, amelyeket 25 eurócentes betétdíj illet majd – jelentette be Leonore Gewessler környezetvédelmi miniszter Bécsben.

duol.hu

Nem a kukába kerül a doboz, a flakon – visszaváltják

Fotó: MW

 A klímaügyért is felelős miniszter elmondta, hogy a 25 centes (100 forint) betétdíj „ösztönző hatással lehet” a fogyasztók számára. Mint az az MTI beszámolójából kiderül, a 2025-től érvénybe lépő rendszer minden alumíniumdobozra és minden olyan műanyag flakonra érvényes lesz, amelynek űrtartalma legalább 0,1 liter és legfeljebb 3 liter. A 25 centes betétdíj csak akkor illeti meg a vevőt, ha a visszaváltandó terméket forgalmazzák abban az üzletben, ahol vissza akarja váltani a flakont vagy fémdobozt. A szóban forgó termékeket a kisebb közértekben emellett csak kereskedelmi mennyiségben lehet majd visszaváltani. Higiéniai okokból kivételt képez a tejtermékek és a tejes italok csomagolása. A betétdíj bevezetése már a tavaly elfogadott hulladékgazdálkodási törvényben is szerepelt, de időbe telt, mire a környezetvédelmi minisztérium meg tudott egyezni a gyártókkal és a kereskedőkkel a részletekről. Amíg a kidolgozott törvény szerint a nagykereskedelmi láncoknak egyelőre maguknak kell gondoskodniuk a visszaváltó automaták beszerzéséről, addig a kisebb üzletek megsegítésére 80 millió eurós (31,7 milliárd forint) uniós keret áll rendelkezésre. 
(Forrás: Vas Népe) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában