Programkavalkád

2022.09.09. 13:00

Szüreti felvonulás, főzés és foci – eseménydús hétvége Perkátán

A hagyomány folytatódik: idén is megrendezik a már hagyományosnak számító szüreti felvonulást, melyet ezúttal főzőverseny és focibajnokság egészít ki. Utóbbi programokra fantasztikus környezetben, a Győry-kastély parkjában kerül sor szeptember 10-én, szombaton.

Héjj Vivien/FEOL

A perkátai szőlőhegy a drónfelvételen Fotó: Szentes Kitti

A falu életében kiemelt helyet foglal el a hagyományőrzés, a hagyományok ápolása, tovább örökítése. Ennek jegyében programokban gazdag hétvége áll Perkáta lakói előtt, ugyanis szombaton 9 órától rendezik a már hagyományosnak számító szüreti felvonulást, amely ezúttal további programokkal – főzőversennyel és műfüves focibajnoksággal – egészül ki.

A szüreti felvonulás során lóháton, lovaskocsikon és hintóval járják be a falut a hagyományos perkátai népviseletbe öltözött helyiek, akik élőzenei kísérettel és énekszóval fokozzák a hangulatot.

Mint azt a szervezőktől megtudtuk, a felvonulás során elől mennek lóháton a csikósok, akik ostoruk pattogtatásával jelzik érkezésüket, egyúttal irányítják a menetet. Utánuk halad majd a bíró és bíróné hintója, őket követik a csőszleányok és a csőszök, valamint a többi felvonuló. Az egyes megállópontoknál a kisbíró tréfás rigmusokba szedett beszéde után a felvonulók táncra perdülnek, s természetesen invitálják a nézelődőket is, akik ilyenkor rendszerint megannyi finomsággal várják az érkezőket.

Az idei évben az augusztus 20-i bizonytalan időjárás miatt elmaradt főzőverseny pótlására szintén szombaton kerül sor a kastélyparkban. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy számban jelentkeztek a csapatok, így komoly megmérettetésre készülhetnek a versenyzők, akik munkáját szakmai zsűri értékeli. A győztesek természetesen nem térhetnek haza üres kézzel: a legjobban teljesítő csapat kapja az arany fakanalat és a vándorkötényt, amit a következő versenyig büszkén viselhet.

A szervezők a Győry-kastély kertjében mindenkit szeretettel várnak, aki szeretné közelebbről is megnézni a felvonulókat, nyomon követni a főzőcsapatok munkáját vagy szívesen drukkolna a focistáknak.

A napi események sorában megannyi gyerekeknek szánt program is helyet kapott: lesz íjászat, arcfestés, csillámtetoválás és ingyenes légvár, valamint Zám Anikó és Zám Judit kézműves foglalkozással várja a kreatív lurkókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában