A rovarfelhő jó jel?

2022.09.14. 09:00

Szúnyoginvázió a Velencei-tónál

Komoly szúnyoginváziótól szenved a lakosság a Velencei-tónál. Sokan permetezést követelnek, akkor is, ha egyébként a mérgek természetbe juttatását nem pártolják. De miféle szúnyogok ezek, s mit jeleznek a Velencei-tónál?

S. Töttő Rita

Árvaszúnyogok a Velencei-tó partján – nappal a fűben, este a lámpák fényei közelében rajzanak Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Vastag szúnyogfelhő lepte el a Velencei-tó környékét az elmúlt időszakban – a part közelebbi s távolabbi területén sétálva a járókelők arra lehetnek figyelmesek, hogy mértéktelen rajzás kezdődött a part mentén. A kellemetlen élmény közepette azonban azt is észrevehetjük, hogy ugyan beleragadnak a repkedő rovarok mindenbe – ruházatba, hajba, szúnyoghálóba, pókhálóba is -, ellenben csípés nélkül élhetjük túl ezt a traumát. Az árvaszúnyog fajok ugyanis nem szívnak vért, mégis – rajzásuk idején - meglehetősen kényelmetlenné teszik az emberi létezést szabadtéren - írja a feol.hu.

Az árvaszúnyogfajok egyik ismérve ez – fogalmazott megkeresésünkre Kőszegi Dániel, a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének elnöke, aki egyébként éppen a másik „tábor”, azaz a csípőszúnyogok specialistája. Azt mondja, a velencei-tavi jelenség mindenképpen jó hír – már ha az ökológiai oldalát nézzük.

- Megjelenésük, elszaporodásuk a tó tisztaságának, egészségének a jele – vélekedik a szakember. Mindemellett a környezet élővilága számára igazi terülj-terülj asztalkám. Az állóvizek üledékében megbúvó lárváját szívesen fogyasztják a halak, de a madarak számára is remek táplálék. Sőt – más szakemberek rámutattak arra is, hogy kirepülésükkor jelentős mennyiségű szerves anyagtól tehermentesítik a tavat.

Tóth István, Gárdony polgármestere is szembesült már a jelenséggel, aki több évtizednyi tapasztalattal a háta mögött azt mondja: valóban súlyos a probléma, de nem példa nélküli. Rendszeresen megjelennek ezek a fajok a tóparton, időnként több, máskor kevesebb nehézséget okozva a lakosságnak. Évről-évre visszatérő „vendégek” ezek a rovarok a környéken, amelyeknek a gyérítése nem jellemző. Egyébként a Katasztrófavédelem szúnyoggyérítési programja szeptember 30-ig tart, ám ez a lehetőség a csípőszúnyogfajok irtására, gyérítésére szolgál.

Az árvaszúnyogok eltüntetését a szakemberek egyébként sem preferálják. A Velencei-tó Környéki Többcélú Kistérségi Társulás egy 2021-es – tehát tavalyi – jelentése foglalkozik az árvaszúnyogok velencei-tavi jelenlétével. Ebben a szakértői véleményben szerepel, hogy „Az árvaszúnyogok gyérítése tehát természetvédelmi szempontból nem elfogadható (biológiai módszerekkel nem is megvalósítható), azon túl értelmetlen is, hiszen, mivel emberi vérrel nem táplálkoznak – zavaró jelenlétükön túl – képtelenek bárminemű közegészségügyi vagy egyéb humán ártalom kialakítására”. Talán öröm lehet az ürömben, hogy nem tart sokáig a rajzás – időről-időre felbukkannak ugyan, de néhány hét után csökken a jelenlétük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában