29 napirendi pont

2022.09.15. 16:28

Parázs vita alakult ki a csütörtöki közgyűlésen

A nyári szünet utáni első rendes közgyűlését tartotta a képviselő-testület csütörtökön. A nyílt ülésen a helyszínen kiosztott sürgősségi indítványokkal együtt 29 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők. Az ülés a napokban elhunyt Garai Zsuzsanna pedagógusra való rövid megemlékezéssel és egyperces néma felállással kezdődött. Ezután elfogadták a napirendek listáját, majd megkezdődött a döntéshozatali munka.

Brousil Csaba

Dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő is részt vett a csütörtöki közgyűlésen Fotó: DH archív

Fotó: LI

Az első napirendi pontnál a képviselők többsége szót kért, pontokon parázs vita alakult ki a közel két órán át tartó „tárgyalásban”. Szabó Zsolt kezdte a hozzászólások sorát azzal, hogy kérdéseket intézet dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselőhöz. Afelől érdeklődött, hogy igaz-e az a friss hír, miszerint a kormány a távfűtéssel fűtött lakásokban csökkenteni akarja a lakosságnak adott hőmennyiséget, illetve hogy a kormány segíti-e majd az önkormányzatokat a megnövekedett rezsiköltségek megfizetésénél. „Utolsó információm az, hogy a távhő ára nem fog változni, hogy lesznek-e korlátozások, arról én most pontosan nyilatkozni nem tudok” – kezdte válaszát az országgyűlési képviselő. Majd emlékeztetett, hogy az elszabadult energiaárakért nem a kormány a felelős, az nem Magyarország-specifikus jelenség. Mint mondta, hazánkat nem érinti majd a földgázhiány. Hangsúlyozta, hogy az ismert külső körülmények között előállt helyzet nem a kormány hibája, a kabinet feladata az, hogy a lakosságot egyáltalán ne vagy minél kevesebb arányban érintse az energiaárak növekedése. Mint mondta, takarékosságra lesz szükség, de a kormány célja, hogy ez minél kevésbé érintse a lakosságot. 

Ezután a képviselők egymás felvetéseire válaszoltak, a fókuszban maradt a távhő kérdése. Ennek részletes taglalásába itt és most nem mennénk bele, egy fontos részt emelünk csak ki, ezek pedig szintén dr. Mészáros Lajos szavai. A „kinek kell a fűtésszámlákat kifizetni” kérdéskörre reagálva az országgyűlési képviselő elmondta, hogy a szolgáltatóváltáskor még nem volt képviselő, de át kellett tanulmányoznia ezt a kérdést, és leszögezte, a Fidesz nem állt be egyik vitás fél mellé sem a városi távfűtés kapcsán kialakult vitában, még ha ezzel a váddal illetik is a helyi frakciót és személy szerint őt is. Kijelentette, hogy a jelenlegi jogi helyzet szerint az energiahivatal döntése értelmében a DVG Zrt. a hőszolgáltató, és annak kell a számlákat befizetni. Ugyanakkor kifejtette abbéli véleményét, hogy a szolgáltatóváltás az önkormányzat részéről előkészítetlen volt, a kérdéseket előre le kellett volna tisztázni, hogy a két cég közötti vitás kérdések ne a lakosságon csapódjanak le. Mint mondta, így maradtak vitás kérdések, mint például a számlabefizetések kérdése, de fontos lenne leszögezni, hogy a bírósági eljárás végén lesz majd egy elszámolás a két cég között, és a befizetett pénzek sorsa nyugvópontra kerül a lakosság vegzálása nélkül.  

Szabó Zsolt hozzászólása és dr. Mészáros Lajos válasza között Lőrinczi Konrád felszólalásában megköszönte a városlakóknak, hogy bizalmat szavaztak neki, és megválasztották a 2-es választókörzet egyéni képviselőinek, majd különböző lakossági kéréseket ismertetett. Mészáros László képviselő afelől érdeklődött, hogy Kálló Gergely volt országgyűlési képviselő és az önkormányzat vagy a polgármesteri hivatal között áll-e fent bármilyen jogviszony, és ha igen, akkor az mikortól él, milyen feladatokat tartalmaz és milyen javadalmazással köttetett. Pintér Tamás polgármester írásban ígért választ a képviselőnek.  

Gombos István írásban kért választ az északi lakópark csatornázási gondjaival, a mozgáskorlátozott parkolók burkolatfestésével és a városi hajléktalanhelyzettel, illetve az elektromos rollerekkel kapcsolatban. Hozzászólása után a polgármesterrel, annak megnyilatkozása után szóbeli vitát folytattak, az is elhangzott Pintér Tamás szájából, hogy „ne kiabáljon képviselő úr, vagy a közgyűlés megzavarása miatt ki kell, hogy vezessük önt is”. Mást ugyan nem vezettek ki, Szepesi Attila éppen ennek a vitának a közepén önszántából távozott a teremből. 

Az első napirend lezárása után következett még huszonnyolc másik megtárgyalása, ezekről később számolunk be olvasóinknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában