Állatorvos válaszol

2022.09.21. 17:00

Őszi megfázás az állatoknál is előfordul

Az állatok ugyanúgy meg tudnak fázni, mint az ember.

Brunner Mónika

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Ennek egyik oka lehet az évszakváltáskor hirtelen csökkenő külső hőmérséklet (főleg, ha nedves a levegő, vagy akár esik az eső), amikor a szervezetnek nincs lehetősége fokozatosan hozzászokni a változáshoz. Ez leginkább a rövid szőrű fajtákat érinti, de a hosszú szőrűek is megfázhatnak, főleg esőben, hiszen az ő szőrzetük lassabban szárad – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

Dr. Jakab Ferenc állatorvos (Beküldött kép)
 

Mint elmondta, egyes kutyák sajnos hajlamosak nem törődni az esővel, főleg ha valami érdekes dolog leköti a figyelmüket, ez lehet egy fajtárssal való játék, macska üldözése, tüzelő szuka keresése. Vadászkutyák különösen ki vannak téve a megfázásnak, hiszen néha még a vízbe is belegázolnak. A leghajlamosítóbb tényező az, amikor a kimelegedett és átázott kutya nem tud megszáradni és úgy pihen, kint a hidegben.

A megfázás leggyakrabban a légzőszerveket érinti (az orrgyulladástól a torokgyulladáson át a tüdőgyulladásig), de okozhat emésztőszervi tüneteket (leggyakrabban hasmenést), húgyhólyag– és vese problémákat is. Az ilyen betegségek gyakran lázzal járnak, az állat ennek megfelelően bágyadt, esetleg étvágytalan. A kezdeti lázas állapotban a legtöbb betegség jól gyógyítható, ezért nem érdemes várni, hogy „talán holnapra jobban lesz”, mert későbbi stádiumban nehezebb a gyógyulás, esetleg életveszélyes szövődmények is kialakulhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában