Békés megyéé a legrosszabb

2022.09.09. 15:00

Megyénk útjai a legnagyobb teherbírásúak hazánkban

Összességében a Fejér megyei országos közutak a legnagyobb teherbírásúak Magyarországon – derül ki a Magyar Közút felméréséből. Megkeresésünkre a szervezet sajtóosztálya elmondta, hogy milyen szempontokat vizsgáltak, ami alapján megyénk az élen végzett.

Kecskés Zoltán/FMH

Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

– Társaságunk az elmúlt 10 évben a www.kozut.hu oldalán részletes felméréseket publikál a kezelésünkbe tartozó állami közúthálózatról. Szakembereink minden évben átfogó gépi és kézi méréseket végeznek, melynek során az országos utakat többféle paraméter szerint vizsgálják: nyomvályúk, egyenetlenség, burkolatállapot és teherbírás – közölték válaszukban, amiből kiderül az is, hogy a teherbírás tekintetében végeztek megyénk útjai az első helyen. A mérés során egy 5 fokú skálán történt az osztályzás, ahol az 1-es a legjobb és az 5-ös a legrosszabb érték. A felméréseket mind a 19 megyében elvégezték a szakemberek.

A Magyar Közút által elküldött és közzétett adatokból kiderül, hogy  a Fejér megyei igazgatóságához tartozó utak 63,9 százaléka, azaz 906,3 kilométer kapott jó minősítést – ezzel Fejér az élen végzett Heves (59,6) és Pest megyét (59,6) megelőzve. A Békés megyei igazgatóság kapta a legnagyobb, 50,6 százaléknyi arányú rossz minősítést. Ami az országos, azaz a hazai burkolat összességét jelenti (31.313 km): a közutak közel a fele kapott jó (1) osztályzatot a teherbírása alapján a Magyar Közút Zrt. 2021-re vonatkozó értékelése szerint, a harmada viszont rossznak (5) minősült, míg a többi a megfelelő (2), a tűrhető (3) és a nem megfelelő (4) besorolásokon osztozott – olvasható ki a statisztikából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában