Együttműködési megállapodás

2022.09.20. 10:00

Közös tudásbázist alakítanának ki

Balla Tibor

Pocsainé Varga Veronika és dr. András István az eseményen

Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

 Együttműködési megállapodást írt alá hétfőn délelőtt a Dunaújvárosi Egyetem és a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum. A sajtónyilvános eseményen részt vett a Dunaújvárosi Egyetem részéről dr. András István rektor, dr. Balázs László oktatási rektorhelyettes, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum részéről pedig Pocsainé Varga Veronika főigazgató és Piros Mariann kancellár. 

Dr. Balázs László elmondta, amióta az egyetem is szerepet vállalt a város és a térség szakképzésében, azóta zajlik folyamatos egyeztetés a centrum és az egyetem között. Ezeknek célja az volt, hogy a rendelkezésre álló közös tudásbázis, infrastruktúra megfelelő kihasználtságával tudják biztosítani a jövő munkavállalóit és diplomásait. Ennek az együttgondolkodásnak adtak most hivatalos keretet a megállapodás aláírásával. 
Ennek egyik sarokpontja a tehetséggondozás, hiszen mindkét fél számára fontos, hogy a térség fiataljai megfelelő lehetőséget kapjanak képességeik kibontakoztatására. Nem kevésbé fontos ez munkaadói oldalról sem, hiszen hiány van megfelelően képzett szakemberekből. A cél, hogy ezt a hiányt a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék. Másrészről szándékukban áll egy olyan szakmai fórumot teremteni, amely az egyetemnél meglévő tudáshalmazt, jó gyakorlatot, módszertant hozzáférhetővé teszi a térség pedagógusainak, és ezeken a rendszeres fórumokon megjelennek majd a pedagógusoknál fellelhető jó gyakorlatok, módszerek is, hogy azután ezek beépüljenek a hétköznapi gyakorlatba. Céljuk egy tudásbázis kialakítása, amely segíti a megfelelő duális partner kiválasztását, azaz olyan ipari vállalatok jelenlétét, amelyek biztosítani tudják a szakmai gyakorlatot, majd a végzés után az elhelyezkedés lehetőségét. Egy olyan életpályamodell, amiben az általános iskolai pályaválasztást követően mindig tudatosítják az aktuális választási pontokat, amelyek kimenetén a munkaerőpiac vagy a felsőoktatás áll. Ez a megállapodás lehetővé teszi, hogy egy olyan diskurzus alakuljon ki, amely mindkét fél számára kölcsönösen előnyös és hasznos. 

Pocsainé Varga Veronika emlékeztetett, hogy a két intézmény közti együttműködés lényegében már a centrum megalakulásakor elkezdődött. Fontosnak nevezte, hogy lássák a diákok, hogy a szakképzés is lehet a felsőoktatás előszobája. Kell egy olyan alternatívát kínálniuk, hogy a szakma megszerzése után eldönthessék, hogy a munka világában folytatják az életüket vagy a felsőoktatásban. A náluk tanulók tudják, hogy többféle szinten tanulhatnak, hogy egy jó szakma felér egy diplomával, ám a technikusoknak is tudnak alternatívát ajánlani. Azért is kötötték a megállapodást, hogy itt tartsák a diákokat a városban. 
Dr. András István hozzátette, azért írták alá a megállapodást, mert nem konkurenciát látnak egymásban, hanem szövetségest keresnek, mert ez egy közös ügy. Azt szeretnék, ha számíthatnának egymásra. Az aláírás üzenete tehát a partnerség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában