A tervek szerint karácsonyra elkészül

2022.09.21. 17:30

Helyreállítják a sérült tetőt

A Jankovich Miklós Általános Iskola élete felbolydult februárban, miután a szakemberek tanításra alkalmatlannak nyilvánították az intézmény második emeleti – tetőtérben kialakított – tantermeit. Több osztály elhelyezéséről kellett akkor gondoskodni. De már nem sokáig tart az átmeneti állapot: a héten elkezdődik a tetőszerkezet felújítása.

Körmendi Erzsébet

A tankerület megoldja a rácalmási iskola tetőgondjait Fotó: LI

Fotó: LI

Rácalmás - A Jankovich Miklós Általános Iskola és AMI tetőszerkezetének problémái már azelőtt jelentkeztek, hogy az épület a Dunaújvárosi Tankerület fenntartásába került volna – kezdte lapunk kérdéseire adott válaszát Szilágyiné Németh Sarolta, a fenntartó Dunaújvárosi Tankerületi Központ igazgatója még februárban. A folytatásban pedig megtudhattuk: a Makovecz-stílusú tetőszerkezet egyedi kialakítása miatt a szélsőséges időjárási viszonyok nagy károkat okoztak az épületben évekkel ezelőtt. Az erős szél miatt a cserepek elmozdultak, eltörtek, az ennek következtében kialakult beázások miatt a faszerkezet több helyen megsérült. A tetőtérben található négy tanterem mennyezete a beázások miatt megrepedezett. 

Ki kellett üríteni a tetőtérben lévő tantermeket, ott tanítani nem lehetett

A kialakult helyzetben a diákok nem mehetnek fel a főépület második emeletére, ki kellett üríteni az ottani négy tantermet és a nagy informatikatermet, tanítási órákat ott nem lehet tartani, mindaddig, amíg a tetőszerkezet helyreállítása meg nem történik. A Dunaújvárosi Tankerületi Központ az önkormányzattól kért segítséget, és – bár az önkormányzat nem fenntartója sem az épületnek, sem az iskolának – a képviselő-testület tagjai szívügyüknek tekintik a gyermekek jövőjét meghatározó intézményt. A testület hozzájárult ahhoz, hogy két osztály a művelődési házban tanulhasson. 
Tehát jelentős erőfeszítésekkel, de meg tudták oldani, hogy a tanítás zavartalan maradjon. Két másodikos osztály átköltözött a művelődési házba, a másik két, felsős osztály pedig óráról órára az úgynevezett költöző osztályok helyét veszi át, vagyis vándorol az iskola termeiben. 

A művelődési házban tanul a Jankovich iskola két alsós osztálya február óta, de már nem sokáig, mert készül a tető Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Jó hírrel szolgálhatunk az érintetteknek. Szilágyiné Németh Sarolta tankerületi igazgató nevében és megbízásából a Dunaújvárosi Tankerületi Központ Köznevelési, Jogi és Humánpolitikai Főosztályát vezető dr. Agárdi Adrienn tájékoztatta lapunkat a következőkről: „A rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola tetőszerkezetének felújítását a Dunaújvárosi Tankerületi Központ saját forrásból megvalósítja. A költségvetés átcsoportosításával sikerült biztosítani a beruházás fedezetét. A kivitelező vállalkozást közbeszerzési eljárás alapján választottuk ki. A munkálatok ezen a héten kezdődnek el, a munkaterület átadása múlt héten zajlott. A teljesítési határ­idő 4 hónap, így várhatóan az év végére át tudják adni az elkészült beruházást. Két osztály elhelyezését már a felújítás kezdete előtt más helyszínen kellett megoldani, az önkormányzat közreműködésével a művelődési házban zajlik az oktatásuk ebben a mostani, átmeneti időszakban is.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában