Neves nap

2022.09.29. 11:30

Becsüljük az időseinket, és nem csak a világnapon

1991-ben rendezték meg első alkalommal az idősek világnapját, azóta minden év október első hétfőjén megemlékezünk a környezetünkben élő szépkorúakról. A térség legtöbb önkormányzata megünnepli a neves napot.

Török Tímea

A gyorsan öregedő világunkban az idősek sokat segítenek munkával és tapasztalataik átadásával, ezért köszönet illeti őket

Fotó: Pixabay

Napjainkban mintegy 600 millió hatvan év feletti személy él a világon, számuk 2025-re akár meg is kétszereződhet. A 2001-es népszámlálási adatok szerint ma Magyarországon minden ötödik ember idős­korúnak számít, vagyis már betöltötte a hatvanadik életévét. Területi elosztásban Budapesten, illetve a kistelepüléseken élnek a legtöbben, a nemek közötti arány pedig igen egyenetlen: az idősek 61 százaléka nő. Az előző népszámláláshoz képest jelentősen csökkent a többgenerációs családok száma, az idős emberek többsége egyedül vagy másik időssel él együtt. 
 

A gyorsan öregedő világban az idősek sokat segíthetnek – önkéntes munkával, tapasztalataik átadásával. Sőt, Európában az aktív munkaerő csökkenése miatt egyre nagyobb hangsúlyt kap az idősek visszafoglalkoztatása, ezzel is pótolva a munkaerőhiányt, valamint segítve a teljes értékű élet fenntartását. 
A térség legtöbb önkormányzata megünnepli a neves napot. A megemlékezés célja, hogy figyeljünk az idősek problémáira, középpontba helyezzék a méltóságteljes öregkort, valamint az idősöket visszaintegrálják a gazdaságba. Az idősek világnapja lehetőséget nyújt, hogy megköszönjük az idős embereknek mindazt, amit a társadalomért tesznek. 
Baracson az önkormányzat meghívására várják a faluházba az időseket. Az ünnepségre október 2-án, vasárnap, 15 óra 45 perckor kerül sor. A Szenes Iván-show keretében Tihanyi-Tóth Csaba és Bognár Rita műsorát láthatják majd az érdeklődők. 
Adonyban a szépkorúakat október 3-án, 15 órára a Bálint Ágnes Művelődési Házban várják. Az idősnapi rendezvény köszöntővel kezdődik, majd a Fedák Sári Színház művészeinek előadására kerül sor. Köszöntik az ünnepelteket a Szent István Általános Iskola és AMI növendékei is. A közművelődési intézmény szakemberei azonban előzetes regisztrációt kérnek a részvételhez. 
Kulcson az önkormányzat nagyszabású beruházásai miatt a közösségi terek foglaltak. Így Jobb Gyula polgármester online köszöntője mellett névre szóló meglepetésajándékkal kedveskedik majd az önkormányzat minden 65 év feletti kulcsi lakosnak. 
 

Rácalmáson október 7-én, 17 órára invitálja az önkormányzat a sportcsarnokba a Monarchia Operett társulat előadására, a nagy Szenes Iván-gálaműsorra az időskorú lakosságot. A szervezők tájékoztatása szerint a sorszámozott ülőhelyre szóló, ingyenes jegyek kiváltása előzetesen, rácalmási lakcímkártyával a művelődési házban lehetséges a könyvtárban. Az intézmény nyitvatartási ideje kedd reggel 8-tól 18 óráig, szerdán 10 órától 20 óráig, csütörtök 8 órától 16 óráig, valamint pénteken 10 órától 15 óráig tart. 
Mezőfalván október 3-án, 16 órától szervezik meg az idősek világnapja alkalmából szervezett rendezvényt a Kiss Kálmán Művelődési Házban. A jeles napon elsőként Márok Csaba polgármester köszönti az ünnepelteket, majd a Tündérkert óvoda és az általános iskola negyedik osztályos diákjainak műsorát nézhetik meg a meghívottak. Az ünnepségen több neves meghívott is színpadra lép, így Nyertes Zsuzsa, Tunyogi Bernadett, Bodrogi Attila és Gyurity Attila is. 
 

Dunaföldváron a művelődési központ és könyvtárban október 3-án, hétfőn tartják a gálaműsort az idősek világnapja alakalmából. Délután 14 órai kezdettel Horváth Zsolt polgármester mond majd köszöntőt. Ezután a Táncdal – Örökzöld című műsort láthatják az érdeklődők a Fedák Sári Színház produkciójában. A közművelődési szakemberek Dunaföldváron azokra is gondoltak, akik nehezen mozognak. Azt kérik, hogy a felmerülő szállítási igényt szeptember 29-ig jelezzék az érintett szépkorúak a szervezőknek a 75/341 068-as telefonszámon. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában