Felvonulás és főzőverseny

2022.09.11. 13:00

A lovasok felvezetésével vonultak végig a községen

A nyár ugyan elmúlt, a kánikula is megszűnt, de a szabadtéri programoktól nem kell búcsút vennünk.

Szentes Kitti

Győrik László (Laci bácsi) Fotók: Szentes Kitti

Szeptember beköszöntével a szőlővel a szürettel kapcsolatos rendezvények kerülnek előtérbe. Perkátán sem volt ez másként az elmúlt hétvégén: szüreti felvonulással egybekötött főzőversenyt tartottak a településen szeptember 10-én. Az önkormányzat illetve a szervezők kitettek magukért, bánhatják, akik kihagyták életükből ezt a remek rendezvényt. 

A programok már reggel 9 órakor elkezdődtek a Győry-kastélyhoz tartozó árnyas, ősfás területen. A főzőverseny nyolc csapata is elfoglalta saját kis főző placcát, hogy finomabbál finomabb ételekkel kápráztassák el a zsűritagokat illetve az arra járókat. Délelőtt 10 órakor pedig elindult a hagyományos szüreti lovas menet, mégpedig szebbnél szebb paripákkal, hátukon alkalomhoz illően felöltözött lányokkal és legényekkel, hogy végig lovagoljanak a település utcáin. A lovasokat követték a feldíszített kocsik, hintók rajtuk megannyi gyermek és felnőtt. Vidáman, énekelve, integetve járták körbe a települést. A felvonulási útvonalon öt megállót iktattak be, ahol a néptáncos lányok megmutathatták, hogyan mulat a perkátai fiatal.  

Oláh István polgármester
 

Közben Zám Judit és Zám Anikó az ügyeskezű és határtalan fantáziával megáldott perkátai testvérpár kreatív elfoglaltságra invitálta a kilátogató kicsiket és nagyokat egyaránt. A rendezvényhez szorosan kapcsolódóan a szőlő volt a kézműves foglalkozás fő témája. Gombokból kellett szőlőfürtöt alkotniuk a résztvevőknek. Ezt a fajta kompozíciót bárki elkészítheti otthon is, hiszen talán minden háztartásban találunk régi nem használt gombokat, műanyag virág levelét, illetve ragasztót, valamint egy sík felületű tárgyat, mint például egy régebbi képtartó, vagy egy vékonyabb, nem használt vágódeszka, és készen is van a szőlőfürt. Judit és Anikó, a két helyi művész évek óta foglalkozik kézműveskedéssel, nemcsak hobbi ez, hanem egyfajta életérzés, szerelem az ő életükben, és nem utolsó sorban, a kidobásra szánt dolgok az ő kezeik nyomán új értelmet nyernek, ezáltal ékes díszei lehetnek bármelyik otthonnak.  

A kisbíró a bíró és a bíróné
 

Időközben a lovasok is visszatértek kiindulási helyükre, a menet több mint négy órán át tartott. Megérkezésükkor már várta őket a finom, friss meleg étel, amelyet Oláh István Perkáta polgármestere készített és szállított a helyszínre. István ízig-vérig lovas ember, egyből nyeregbe is pattant, és vágtázott egy kicsit a focipályán.  

 Retro trio tagjai
 

A nap zárásaként pedig kiosztották a főzőverseny díjait. Pavlicsek Csaba szakács, ételszobrász a Pavlinkum tulajdonosa méltatta a fogásokat, és mivel tősgyökeres perkátai, külön öröm volt számára a hazai ízek kóstolása és értékelése.  

A szüreti felvonulásra és főzőversenyre kilátogatók egy tartalmas napot tölthettek el itt, mert tényleg minden volt, finom ételek, jó társaság, zene, gyönyörű lovak és jó idő.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában