Véradás - frissítve

2022.09.02. 17:50

Civilek hívják véradásra a lakosságot a megye több településén – Dunaújvárosban is

Véradásra hívják a civilek az elkövetkezendő napokban az embereket Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Móron és Sárbogárdon. Aki erre a felhívásra érkezik, mondja be a CIVIL szót!

S.Töttő Rita, Várkonyi Zsolt

Zugor Zsuzsanna és Molnár Krisztián

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A Fejér megyei önkormányzat a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központtal és az Echo Innovációs Műhellyel stratégiai együttműködést kötött évekkel ezelőtt, amelyet minden évben megújít. Az együttműködés számos területre kiterjed: a civilek számára szervezett pályázati tanácsadástól kezdve a programokig, kiadványokig és olyan fontos társadalmi eseményekig, mint a véradás. Ez utóbbira hívta fel a figyelmet sajtótájékoztató keretében szeptember 1-jén, csütörtökön Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke. 

- A vérre ugyanis óriási szükség van: napi 1600 egységnyi vérkészítmény fedezi például Magyarországon az igényeket. Ezért is nagyon örülünk annak, hogy a Civil Információs Központ, illetve az Echo évről-évre civil véradást szervez. Még nagyobb öröm számunkra, hogy a Fejér megyei helyszínek száma gyarapszik, és idén új helyszínként Dunaújváros is csatlakozott a véradási helyszínekhez. Tehát szeptember 5-e és 15-e között a megyében immár négy helyszínen lesz idő véradás: Székesfehérváron, Móron, Sárbogárdon, illetve Dunaújvárosban.  

Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke kiemelte: tavaly 147 sikeres véradást szerveztek. 

- Civil Közösségi Szolgáltató Központként minden évben két alkalommal szervezzük a véradást: tavasszal és ősszel. A tavaszi időszakban 164 sikeres véradó érkezett felhívásunkra. Az őszi időszakban is országosan 20 civil iroda szervez véradást, több mint 40 helyszínen, az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt részvételével – mutatott rá az elnök asszony, hangsúlyozva: egy véradó három ember életét mentheti meg. – Ezért is nagyon fontos az önzetlen és karitatív összefogás, valamint a társadalmi felelősségvállalás erősítése – tette hozzá. 

A véradásra hívott s különösen megszólítandó célcsoport ezúttal az elsőként vért adóké, illetve a fiataloké. (Mint ismeretes 18 éves kortól lehet vért adni, s akár fél évente újra megjelenhetnek a véradásokon) 

Dunaújvárosban tehát szeptember 6-án 13 és 16 óra között a Szent Pantaleon Kórház – Vérellátó egységében várják a véradókat. 

Dr. Mészáros Lajos térségünk országgyűlési képviselője, a Szent Pantaleon Kórház korábbi főigazgatója a közösségi médiában elmondta: 

„Orvosként tudom, hogy évszaktól függetlenül mindig egyformán szükség van a vérre, ezért nyáron és kora ősszel is életet ment véradás. Neked egy fél óra, másnak egy új élet! Adj vért!” – zárta gondolatait a képviselő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában