Betegség

2022.08.16. 13:13

Sokan hiszik egyszerű náthának a covid-ot!

Sok a beteg, hiába a kánikula. Van aki csak köhög, van aki lázas, fáj a torka, fújja az orrát. Van aki azzal magyarázza mindezt, nem tett jót légkondi, a hűtőből kiemelt hideg ásványvíz vagy sör. Dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos megerősítette, ez bizony covid, mégpedig az omikron változata.

Mauthner Ilona

Nem nátha a sok tünet, csak annak tűnik, erősítette meg dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos, aki évek óta figyeli, dokumentálja a covid lefolyását.

– Sok a hosszan tartó covid-betegség, és az immungyengéket, a daganatosokat és időseket nagyon megviseli – mondta a doktornő. – Sorra maradnak el a kezelések és a műtétek a betegek rossz általános állapota miatt, rendre lemondja az onkológus és a sebész az ellátást. Sajnos emiatt sokszor behozhatatlan az elvesztegetett idő.

– Autoimmun betegség miatt gondozott betegemnek a tizedik napon is pozitív  volt a tesztje, és halálosan gyenge volt. Szapora szívverés miatt félórát pihegett az udvaron egy sátor alatt, mielőtt nekivágott a hazaútnak. Valószínűsíthetően koronavírusos beteghez házhoz hívást nem veszek fel, mert a tapasztalatom szerint, aki ilyen lakásba bemegy, az elkapja a kórt. Sajnos kevesen szellőztetik a betegszobát rendszeresen, ezzel a saját családtagjaikon kívül az ellátó gondozónő és orvos egészségét is veszélyeztetik. Ismerek olyan kollégát, aki az omikront negyedszer kapta el, pedig sebészi maszkban vizsgált. 

A covidos környezetében mindenütt túlél a vírus négy heten át. Ennyi kórokozó soha sem volt körülöttünk. Többször azt éreztem a héten, hogy csapdában vagyok. A fiatal és egészséges, oltottaknak olyan enyhe panaszuk van, hogy nem jönnek rá, hogy megfertőződtek. Az enyhe fejfájást és torokfájdalmat betudják a hidegfrontnak és a hideg italnak. Szóval csak az ötödik, vagy hatodik nap jelentkeznek, mert akkor kezdenek gyanakodni  hogy valami baj lehet velük. Úgy jönnek be, hogy tesztet kérnek, ami persze pozitív. 

Az elkülönítés hét napja az első tünet megjelenésének napján kezdődik  tehát, mire orvoshoz kerülnek másnap már lejárna az elkülönítésük. A tesztet beírom, de igen vicces valakit ma bejelenteni és holnap kijelenteni a fertőzőbeteg rendszerből. Hogy pontos legyek, tragikomikus a helyzet.

- Az omikron Janus-arcú, vagyis kétarcú és képmutató is. Egy fiatal apuka a szokásos torokfájását a huzatnak tulajdonította, de a biztonság kedvéért eljött egy tesztre. Csak önmagát akarta megnyugtatni, de nem jött össze . Hasonló panasza, fájdalma két havonta volt a koronavírus-járvány előtt is.

Egy  huszonéves  üzemorvosi vizsgálatra érkező férfi esete elgondolkodtatott. Enyhe vagy súlyos volt a betegség? "Azt mondta a háziorvosom, hogy enyhe, de szerintem súlyos volt. Nagyon fájt a torkom és a fejem. Tele voltam rossz gondolattal", bizonygatta. Nem jöttem rá, hogy a "férfi nátha" típusos esetével találkoztam vagy tényleg extrém volt a fájdalma. 

A praxis legidősebb betegét elvesztettük az omikron fertőzés igazolása után három héttel. Szepszis, azaz vérmérgezés végzett vele. Több szépkorú  legyengült, mert nem evett, nem ivott eleget. A kiszáradást rendezték a sürgősségin, de az étvágyuk sosem tért vissza. Nem a koronavírus fertőzésben vesztettük el őket, de a kórokozó ártalmas hatása nem vitatható el. Több kisterhes elkapta az omikront. Terhesség alatt a védekezőképesség eleve lecsökken, amit tovább ront a korona vírus fertőzés, ezért azóta újabb és újabb fertőzésekkel kellett megküzdeniük. – Mikor lesz ennek vége? – kérdezik nagyon sokan. Sajnos nem tudom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában